OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Tomov blog št. 1

LEPO POZDRAVLJENI PRAV VSI!

Vseeno, ali prihajajo iz Jadranskega morja ali Tihega oceana, dobrote morja imajo tako globok in dober okus, da zahtevajo samo najenostavnejši način kuhanja. Obožujem ribje fileje, ki jih preprosto namažem z oljem in soljo in pečem v pečici; kozice, ki jih na hitro zakrknem v vreli vodi s soljo in začimbami in jih lupim ob jedilni mizi; školjke, kuhane v morski vodi; dušene lignje v vročem olju s feferoni in česnom ali dagnje ocvrte na pariški način.Morska hrana se razlikuje od kraja do kraja in ko so me prijatelji iz Cool House-a prosili za nekaj morskih receptov, nisem bil prepričan, če bi lahko kateregakoli od mojih kalifornijskih receptov enostavno prevedel v mediteransko okolje. Tako sem se odločil, da ponudim nekaj mojih najljubših receptov za omake, ki gredo h kateri koli vrsti morskih sadežev.Tukaj je ena:

Aioli (česnova majoneza)

(Povzeto in avtorsko prirejeno iz Commonsense Kitchen, Chronicle Books)
Iz recepta naredimo približno 2 ali 2,5 skodelice; kar zadostuje za približno 8 do 10 oseb)

Aioli je čudovita omaka, ki se odlično poda k vsem preprostim in okusnim jedem, še posebej k morskim sadežem. K tradicionalnemu obedu iz južne Francije postrežejo velikodušno skledo aioli, ki jo obdajo s kuhano in surovo zelenjavo, kuhanim krompirjem in (le v vodi) kuhanimi ribami ali lupinarji - klapavicami kuhanimi na pari, zakrknjenimi kozicami, dušenimi lignji itd.

Če Aioli razredčimo z malo vode in malo limoninega soka, se odlično poda k hrustljavo ocvrtim morskim sadežem, kot so na primer: kalamari, školjke, kozice ali ribji fileji.

2 velika stroka česna
3 rumenjaki
2 žlički gorčice
2 žlici rdečega vinskega kisa
3 / 4 žličke soli, ali več če je potrebno
2 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
1 / 4 skodelice vode
sok 1 / 2 limone

Stroke česna prepolovimo po dolgem. Če je v stroku kalček, ga odstranite, ker ima grenak in oster okus. Česen zdrobimo tako, da dobimo gladko pasto. Česen, rumenjake, gorčico, kis, in 3/4 žličke soli damo v veliko skledo in dobro premešamo z metlico ali električnim mešalnikom. Medtem ko nenehno stepamo, zelo počasi dodajamo 1 skodelico olja, ki jo vlivamo v zelo tankem curku. Mešanica se z vtepanjem počasi posvetli in strdi. Vmešajte vodo da razredčite mešanico. Med nenehnim stepanjem v aioli počasi dodajamo preostalo skodelico olivnega olja v tankem curku. (Druge skodelice olja ni treba dodajati tako počasi kot prve.) Vmešamo limonin sok. Poskusimo preden dodamo začimbe - aioli lahko potrebuje več soli, več kisa ali limoninega soka.

Včasih, še posebej, če se olje doda prehitro, bo aioli «počil«.Če se to zgodi, preprosto pripravimo še en rumenjak v čisto skledo in ga potem zelo počasi dodajamo v ponesrečen aioli ..po eno čajno žličko naenkrat, medtem časom nenehno žvrkljamo.

In sedaj še izvirnik:

Whether it comes from the Adriatic Sea or the Pacific Ocean, seafood has such deep, good flavor, only the simplest cooking methods are required. I love fish fillets simply rubbed with oil and salt and baked in the oven; shrimp poached whole in water with salt and aromatic spices, to be peeled at the table; mussels steamed in seawater; calamari sautéed in hot oil with peperoncini and garlic; or clams deep-fried in a simple batter. Seafood varieties differ from place to place, so when my friends at Cool House asked me for seafood recipes, I wasn't sure if any of my California-based recipes would "translate" to Mediterranean fish. So I decided to offer some of my favorite sauce recipes that go with any type of seafood. Here is one:

Aioli (Garlic Mayonnaise)

(Adapted by the author from The Commonsense Kitchen, Chronicle Books, 2010)

Makes about 2 1/2 cups; serves about 8 to 10 people

Aioli is wonderful with any simple, savory food, especially seafood. For a traditional southern French meal, serve a generous bowl of aioli surrounded by cooked and raw vegetables, boiled potatoes, and simply-cooked fish or shellfish—steamed mussels, poached shrimp, poached or sautéed calamari, etc. Thinned with a little more water and lemon juice, it's excellent with crispy deep-fried seafood, too: calamari, clams, shrimp, or fish fillets.

Aioli is wonderful with any simple, savory food, especially seafood. For a traditional southern French meal, serve a generous bowl of aioli surrounded by cooked and raw vegetables, boiled potatoes, and simply-cooked fish or shellfish—steamed mussels, poached shrimp, poached or sautéed calamari, etc. Thinned with a little more water and lemon juice, it's excellent with crispy deep-fried seafood, too: calamari, clams, shrimp, or fish fillets.

Cut the cloves of garlic in half lengthwise. If there is a greenish sprout in the center of the cloves, remove it; it tastes bitter and harsh. Crush the garlic finely, until it's a smooth paste. Put the garlic, yolks, mustard, vinegar, and 3/4 teaspoon salt in a large bowl, and mix well with a whisk, or with electric beaters. While constantly beating the mixture, very slowly add 1 cup of the oil, pouring in a very thin stream. The mixture will lighten in color and thicken. Mix in the water to loosen the mixture. Continuing to beat the aioli, slowly add the remaining 1 cup olive oil in a thin stream. (The second cup of oil does not have to be added quite as slowly as the first.) Mix in the lemon juice. Taste for seasoning--the aioli may need more salt, or more vinegar or lemon juice.

Sometimes, especially if the oil is added too quickly, the aioli will "break," or separate. If this happens, simply put one more egg yolk into a clean bowl, then very slowly add the "broken" aioli, one teaspoon at a time, while constantly whisking.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.