SESTAVINE (za 4 osebe):
- 2 žlici žafrana
- 1 žlica vroče vode
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- 200 g drobno sesekljane šalotke
- 3 stroke česna (drobno sesekljanega)
- 500 ml suhega belega vina
- 2 kg očiščenih polovic klapavic
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1/4 šalčke drobno sesekljanega peteršilja
PRIPRAVA:
Žafran zmehčamo v žlički vroče vode. V večji ponvi segrejemo olje (na srednjem ognju), dodamo šalotko ter česen ter pražimo približno 5 min (oz. dokler se ne zmehča). Dodamo vino in zavremo. Povečamo ogenj in dodamo školjke. Občasno premešamo in dušimo približno 5 min. Školjke sedaj odstranimo v toplo posodo s pokrovko. Tekočini (omaki, v kateri so se kuhale školjke) sedaj dodamo še žafran in smetano za kuhanje ter zavremo. Na koncu dodamo še školjke in postrežemo v globokem krožniku ali skledicah, posuto s peteršiljem.