Za 2 potrebujemo: 8 jedrc kapesant, 2 celi argentinski kozici, 10 repkov argentinskih kozic, 400 g črnega riža (pozor, se ne nakuha!), cca 4 dl suhega belega vina, cca 4 dl jušne osnove (ribje ali zelenjavne), oljivno olje, maslo, svež peteršilj, parmezan.
Recept je prilagojen črnemu rižu, ki se kuha 40 minut.
Morske sadeže odtajamo. Riž na kratko popražimo na olivnem olju in ga zalijemo s suhim belim vinom. V vinu ga kuhamo 15-20 minut, vino mora povreti.
Med tem pripravimo ribjo ali zelenjavno jušno osnovo- če nimamo domače, si pomagamo z bio kocko. Ko je jušna osnova pripravljena, vanjo stresemo vrečko žafrana.
V večji ponvi na olivnem olju popečemo vse morske sadeže in jih shranimo ter pokrijemo z alu folijo. Ponev pustimo, nič ne pomivamo.
V ponvi, v kateri smo pekli morske sadeže, na hitro popražimo sesekljan česen, dodamo na pol skuhan riž , zalijemo z jušno osnovo in riž skuhamo do konca. Nato vanj zamešamo kocko masla in sveže nariban parmezan. Vmešamo še morske sadeže in posujemo s sveže nasekljanim peteršiljem. Predno rižoto naložimo na krožnike, jo pustimo nekaj minut pri miru, da ''odleži''.
Mi smo se zaradi nezadostne količine črnega riža znašli in dodali nekaj riža carnaroli (dodali smo ga med samim procesom- od kuhanja v ponvi dalje), zato je na fotografiji riž različen. Seveda za dotični recept lahko uporabite tudi zgolj riž carnaroli. V tem primeru prilagodite čas kuhanja riža (8 minut v vinu, 8 minut pa zalivajte z jušno osnovo).