File sardonov (inčunov) v sončničnem olju 80g
SARDON (Engraulis encrasicolus)
Sestavine: fileti SARDONA (Engraulis encrasicolus) 55%, sončnično olje, sol.
ALERGENI: RIBE
Hranilne vrednosti na 100g: energijske vrednosti 730 kJ / 174 kcal, maščobe 7,5 g, od tega nasičene maščobe 1,3g, ogljikovi hidrati 0 g, od tega sladkorji 0g, beljakovine 27g, sol: 15 g.
Teža, lot, uporabno najmanj do: na embalaži (glej pokrovček).
Hraniti na hladnem in po odprtju hranite v hladilniku.
Proizvajalec: Caracusina.
Več »
Sardoni (inčuni) so majhna plava riba, zelo razširjeni v Sredozemlju, Atlantskem oceanu in vse do Južne Afrike. Lovijo se od marca do septembra v mreže z lučjo. Žene ribičev že od nekdaj konservirajo to preprosto ribo in jo potem čez celo zimo uporabljajo kot dodatek ali začimbo. Inčune najdemo zvite ali raztegnjene v filejih, zalite z oljem. Pripravljajo se tako, da jih najprej nakaj mesecev pustijo v morski soli, da izločijo vso tekočino, nato se inčuni operejo, pobere se jim hrbna kost in konservirajo v olju. Uporabljamo jih na pizzi, solati, enostavnem obloženem kruhu, v brodetu, v polivki za špagete. Iz filejev pripravimo čudovito sardelno maslo in obogatimo okus morskih in nemorskih jedi. So nepogrešlljivi izdelek vsake poštene kuhinje.