Recept za 8 do 10 porcij:
1 skodelica piščančje juhe
1 skodelica vode
½ skodelice svežega limoninega soka
1/3 skodelice + 2 žlici oljčnega olja
1 ½ skodelice kuskusa
1. kumara brez semen, narezana na ½ centimetrske kose + rezine kumare za okras
8 paradižnikov (pelati), narezanih na ½ centimetrske kocke + paradižnikove rezine za okras
¾ skodelice drobno sesekljane šalotke
2 skodelice nasekljanega peteršilja
1 skodelica nasekljane sveže mete + vejice za okras
600g repkov gamberov, ki smo jih popekli na oljčnem olju
Priprava:
V ponvi zmešamo juho, vodo, ¼ skodelice limoninega soka in 2 žlici olja, segrejemo mešanico do vrenja in vmešamo kuskus. Ponev pokrijemo, jo odstranimo z ognja in pustimo kuskus stati 5 minut. Nato ga z vilicami nadrobimo in pustimo, da se v ponvi ohladi.
V veliki skledi zmešamo kose kumar, kocke paradižnika, nasekljano šalotko, preostalo 1/3 skodelice olja, preostalo ¼ skodelice limoninega soka in sol po okusu in pustimo zmes stati 15 minut. Dodamo kuskus, peteršilj in meto, vse skupaj dobro premešamo in pustimo pokrito 1 uro.
Solato lahko pripravimo 2 dni vnaprej in jo pokrito hranimo v hladilniku. Pred serviranjem dodamo popečene gambere in premešamo. Postrežemo okrašeno z rezinami kumar in paradižnika ter vejico mete. Po želji dodamo na trakove zrezano zeleno solato.