SESTAVINE:
- 1 orada (2 kg)
- 5 srednje velikih krompirjev
- 3 žlice drobno sesekljanega peteršilja
- 1/2 žličke sesekljanega rožmarina
- šopek timijana
- lovorov list
- 1 neškropljena limona
- 1/2 kozarca suhega belega vina
- maslo
- ekstra deviško olivno olje
- sol in poper
PRIPRAVA:
Ribi najprej odstranimo luske. Ko odstranjujemo luske, ribo držimo za rep in gremo s hrbtno stranjo noža od repa proti glavi (pri tem pazimo, da nam luske ne zaidejo v meso ribe). Nato ribi odpremo trebušno votlino in ji izvlečemo drobovino. S škarjami odrežemo hrbtno in trebušne plavuti. Na koncu ribo operemo pod tekočo vodo, tako zunaj kot znotraj.
Očiščeno ribo položimo na velik ovalen krožnik. Operemo timijan in lovorjev list ter drobno sesekljamo rožmarin. Zmešamo 3 žlice oljčnega olja s 4 žlicami vina, dodamo nasekljana zelišča in sveže mlet poper. Orado namažemo zunaj in znotraj z marinado in pustimo počivati pol ure.
Krompir olupimo, operemo in osušimo ter narežemo na kolobarje debeline 4 - 5 mm. Krompirjeve kolobarje kuhamo na pari 4 - 5 minut in ohladimo na peki papirju. Polovico krompirja razporedimo po peki papirju, tako da pustimo prostor za orado. Solimo, popramo in pokapljamo z oljem. Ribo sedaj vzamemo iz marinade, jo odcedimo, tako da odvečna tekočina odteče, jo položimo na plast krompirja. Na orado polagamo preostalo polovico krompirja tako, da posnemamo videz ribjih lusk. Premažemo z oljem in posolimo.
Glavo pokrijemo z alu foljo, prelijemo z marinado in pečemo 10 minut pri 200°C, nakar še 10 minut pri 180°C. Ribo premažemo z manjšo količino masla in vklopimo kroženje zraka, da krompir dobi zlato barvo.
Orado postrežemo z omako: 3 žlice olja, tekočine ki je nastala pri pečenju, peteršilja, soka limone in naribane limonine lupinice.
Dober tek!