SESTAVINE (za 4 osebe):
- 250 g koščkov mesa morske žabe
- 1 / 4 skodelice grobo sesekljanih listov koromača
- 1 žlica drobno sesekljanega rdečega čilija (odstranimo semena)
- 1 / 4 skodelice plus 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički grobe soli
- 4 podolgovate rezine kruha
- 1 / 2 skodelice aioli omake
- 8 rezin limone
PRIPRAVA:
V večji posodi rahlo zmešamo meso morske žabe, liste koromača, sesekljan čili, 3 žlice olivnega olja in sol. Rezine kruha »poškropimo« s preostalo količino oljčnega olja. Segrejemo veliko teflonsko ponev na srednje močnem ognju. Dodamo kruh in hrustljavo popečemo, da zlato porumeni, na vsaki strani. Odstranimo kruh in vsako rezino premažemo z aioli omako, posujemo s pripravljeno mesno mešanico in naknadno (po želji) prelijemo z dodatno aioli omako. Postrežemo z rezinami limone.
Aioli omaka: 2 velika stroka česna, 3 rumenjaki, 2 žlički gorčice, 2 žlici rdečega vinskega kisa, 3 / 4 žličke soli ali več, če je potrebno, 2 skodelici ekstra deviškega oljčnega olja, 1 / 4 skodelice vode, sok 1 / 2 limone
Priprava:
Stroke česna prepolovimo po dolgem. Če je v stroku kalček, ga odstranite, ker ima grenak in oster okus. Česen zdrobimo tako, da dobimo gladko pasto. Česen, rumenjake, gorčico, kis, in 3/4 žličke soli damo v veliko skledo in dobro premešamo z metlico ali električnim mešalnikom. Medtem ko nenehno stepamo, zelo počasi dodajamo 1 skodelico olja, ki jo vlivamo v zelo tankem curku. Mešanica se z vtepanjem počasi posvetli in strdi. Vmešajte vodo da razredčite mešanico. Med nenehnim stepanjem v aioli počasi dodajamo preostalo skodelico olivnega olja v tankem curku (druge skodelice olja ni treba dodajati tako počasi kot prve). Vmešamo limonin sok. Poskusimo preden dodamo začimbe - aioli lahko potrebuje več soli, več kisa ali limoninega soka.
Včasih, še posebej, če se olje doda prehitro, bo aioli ''počil''. Če se to zgodi, preprosto pripravimo še en rumenjak v čisto skledo in ga potem zelo počasi dodajamo v ponesrečen aioli, po eno čajno žličko naenkrat, medtem časom nenehno žvrkljamo.