SESTAVINE:
- 6 strokov česna, drobno sesekljanega
- sok in lupina 1 limete
- 1/2 žličke paprike v prahu (po možnosti dimljene)
- 1/2 žličke posušenih kosmičev čilija
- približno 1/3 skodelice e.d. oljčnega olja
- morska sol
- sveže mlet črn poper
- 500 g očiščenih repkov kozic (samo z repkom na koncu)
- 2 skodelici piščančje ali ribje jušne osnove
- pest svežega peteršilja (grobo sesekljanega)
- dodatne limete za dekoracijo
PRIPRAVA:
Z majhnim, ostrim nožem nežno zarežemo vzdolž hrbta kozice in odstranimo črno (prebavno) nit, ponovimo na vseh.
Česen, naribano limetino lupinico in sok, papriko, čili in oljčno olje zmešamo v srednje veliki skledi. Dodamo kozice, morsko sol in poper, ponovno premešamo, pokrijemo in postavimo v hladilnik za 15-30 minut.
Sedaj kozice odcedimo in shranimo odcejeno marinado. Večjo ponev (ali keramično/ železno posodo za tapase) položimo na srednje močen ogenj, vanjo damo marinado (čisto malo jo prihranimo za tik pred serviranjem ) in zavremo, na močnem ognju. Dodamo 1/2 skodelice jušne osnove in premešamo. Sedaj dodamo kozice in kuhamo na močnem ognju 5-10 minut oz. dokler niso kozice kuhane, med tem pa počasi dodajamo preostalo jušno osnovo. Končne, zreducirane tekočine naj bo ravno dovolj za serviranje za 2 oz. 4 osebe.
Tik pred serviranjem kozice prelijemo še s preostankom marinade ter tekočino iz ponve.Posujemo s sesekljanim peteršiljem.
Postrežemo še vroče z limetinimi rezinami in veliko hrustljavega kruha.