SESTAVINE:
- 500 g manjših lignjev
- 400 g škampov
- 2 veliki šalotki
- 1/2 kozarca belega vina
- 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
- 150 g čičerike
- 2 zajemalki zelenjavne jušne osnove
- 120 g kruha
- 1 šopek koriandra
- 1/2 male pikantne paprike
- sol
PRIPRAVA:
Operemo in odcedimo čičeriko, dodamo 1 zajemalko jušne osnove in grobo seskljano pikantno papriko ter počasi vremo, približno 15 min. Na koncu vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.
Očistimo lignje ter jih skupaj s škampi speremo pod mrzlo vodo.Olupimo in seskljamo šalotki ter ju v večji ponvi pocvremo na 3 žlicah olivnega olja. Dodamo škampe ter mešamo naslednje 3 minute, dokler ne dobijo lepe oranžne barve. Škampe odstranimo, jih olupimo in jim odstranimo črno nitko v sredini trupa. V ponev s šalotko in olivnim oljem dodamo lignje ter jih pečemo (približno 5 min.) na močnem ognju, vse dokler zlato porumenijo. Zalijemo z vinom, dodamo sesekljan koriander ter vse skupaj kuhamo na majhnem ognju približno 20 min. Dodamo še škampe in mešamo še dodatne 3 minute. Posolimo.
Pogrejemo čičerikino juho ter ji vmešamo preostanek olivnega olja. Porazdelimo po krožnikih in na koncu z zajemalko dodamo še mešanico škampov, lignjev ter šalotke iz ponve. Krožnik okrasimo z nalomljenimi koščki kruha.