čas priprave: < 30 minut
kuhanje: 1 do 2 uri
(za 4 osebe)
• 1 čajna žlička oljčnega olja
• 350g jagnjetine
• 16 vloženih čebulic
• 1 strok česna, zdrobljen
• 600ml jušne osnove
• 200g drobno sesekljanega paradižnika
• 1 šopek zelišč (peteršilj, timijan, žajbelj,…)
• 800g flageoleta (mladi fižol v zrnju)
• 320g stročjega fižola
• 250g češnjevih paradižnikov
• sveže mlet črni poper
Priprava:
V ognjevarni posodi ali ponvi segrejemo olje, dodamo jagnjetino in jo pražimo 3-4 minute, dokler ne porjavi. Vzamemo jo iz ponve in vanjo stresemo čebulice in česen ter pražimo 4-5 minut oz. dokler čebula ne začne rjaveti.
V ponev vrnemo jagnjetino in vso morebitno tekočino iz mesa. Dodamo jušno osnovo, paradižnik, šopek zelišč in flageolet (mladi fižol v zrnju). Segrejemo do vrenja, premešamo, nato pokrijemo in kuhamo 1 urooz. Dokler se jagnjetina ne zmehča.
Medtem v vreli vodi blanširamo stročji fižol. Odcejenega stresemo v ledeno mrzlo vodo.
V obaro dodamo še češnjev paradižnik in začinimo s sveže mletim črnim poprom. Kuhamo še 10 minut.
Obaro razdelimo na 4 krožnike, priložimo še stročji fižol in postrežemo.