- 1 kg zamrznjenega mango pireja
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlička pekoče paprike
- 2 1/2 skodelice na kocke narezane ptujske rdeče čebule
- 1/4 skodelice mletega svežega ingverja
- 1 skodelica na kocke narezane rdeče paprike
- ¼ l nesladkanega ananasovega ali jabolčnega soka
- 1 dl jabolčnega kisa
- 1/2 skodelice rjavega sladkorja
- 1 1/2 žlice currya v prahu
- sol in sveže zmleti beli poper
- 1/2 skodelice rozin
- 1/2 skodelice opečenih, grobo sesekljanih makadamij ali drugih oreščkov po želji
V ponvi segrejte olje, dodajte pekočo papriko in malo popražite. Dodajte čebulo in dušite do mehkega. Nato zraven stresite ingver in papriko ter pražite še 1 do 2 minuti. Na koncu dodajte mango pire in kuhajte še približno minuto, dokler voda ne izpari.
V posodi zmešajte ananasov sok, kis, sladkor, in curry v prahu. To mešanico dodajte v ponev in premešajte, da se okusi združijo. Mešanico na majhnem ognju kuhajte približno 30 minut, občasno premešajte. Začinite s soljo in poprom. Vmešajte rozine in oreške, nato s posodo vred postavite v drugo posodo, polno ledu, da se omaka takoj ohladi. Po želji lahko dodate blag rumeni curry v prahu, če pa želite bolj pikanten chutney, dodajte še pekočo rdečo papriko.
*Chutney [čátni] je aromatična omaka indijske kuhinje. Ima kašast izgled, v njej so lahko koščki sadja oziroma zelenjave. Odlično se prilega ribam na žaru, raznim sirom in narezkom.