Sestavine:
750g malih sipic
300g riž Carnaroli
50ml belo vino
30g maslo
1 čebula (cca 40g)
4g sipino črnilo
2 stroka česna
4 žlice sesekljanega peteršilja po okusu
ribja ali zelenjavna juha (1 kocka)
sol
poper
ekstra deviško oljčno olje
PRIPRAVA:
Rižoto bomo pripravili s trakci sipe, zato sipe narežemo na trakove, ki niso širši od pol centimetra.
Čebulo narežemo na majhne koščke in jo prepražimo na oljčnem olju skupaj z dvema strokoma česna. Česen bomo lažje odstranili, če ga bomo nataknili na zobotrebec.
Ko je čebula zlata, odstranimo česen ter dodamo sipe in jih na hitro popražimo, dodamo riž in ga zalijemo z belim vinom. Na polovici kuhanja segrejemo črnilo v vodi za zalivanje in ga dodamo v rižoto. Kuhamo, dokler riž ni “al dente”.
Na koncu riž še “mantekiramo” tako, da vmešamo naribani sir in za oreh masla in oljčno olje.