SESTAVINE (za 4 osebe):
- 1 kg očiščenih lignjev (brez lovk)
- 100 g iker postrvi
- 250 g svinjske ali telečje mrežice (potrebujemo jo za oblikovanje mošnjička)
- 1 koromač
- 100 ml limetinega soka
- 50 g sladkorja
- 50 g brusnic
- 100 ml oljčnega olja
- 1 rdeč ne pekoč čili
- sol,
- poper
- dekoracijo po želji
PRIPRAVA:
Mrežico dobro namočite nato jo previdno odcedite.
Očiščene lignje postavite v hladilnik za približno 3 ure. Lignje narežite na povsem tanke laske, postavite jih v plastično posodo dodajte čisto malo vode, soli in popra ter jih »stepite« (z roko) v homogeno maso. Maso razdelite na 4 porcije, ter jo položite v hladilnik za dodatno uro
Mrežico previdno položite na delavno površino. V sredino položite 1 porcijo mase lignjev.Odrežite odvečno mrežico ( potrebujete samo večji krog okrog mase lignjev za oblikovanje mošnjička). V sredino mase dodajte majhno žličko iker in počasi oblikujte mošnjiček s pomočjo mrežice ter ga trdno zavežite s kuhinjsko špago. Ponovite isto še 3 krat ter pripravljene mošnjičke pustite počivati v hladilniku 1 uro.
Koromač narežite na tanke trakove ter ga pecite na oljčnem olju toliko časa dokler ne prične postajati mehak. Odstranite koromač in v isti ponvi popecite mošnjičke, obračajte jih na vsako minuto, da se lepo zapečejo (pecite približno 4-5 min).
Pripravite polivko iz soka limete, sladkorja, brusnic, čilija in 50 ml oljčnega olja.
Postrežemo tako, da koromač razdelimo po krožnikih, nanj postavimo mošnjiček (poskrbite, da odstranite špago) ter prelijemo s polivko.