Za 4 osebe:
- 350 gramov riža Carnaroli
- 30 gramov masla
- 1/2 korenja
- 1 šalotka
- 2 žlici olja
- vejica rožmarina
- vino Barolo
- 50 gramov naribanega parmezana
- 1 liter zelenjavne juhe
- sol po okusu
- poper po okusu
Na olju prepražite fino narezano šalotko, sesekljano korenje in rožmarin. Dodajte riž in nekaj minut pražite. Dolijte vino in pustite, da izhlapi. Prilijte še juho in pustite rižoto, da se skuha. Odstranite z ognja, primešajte maslo in parmezan ter začinite s soljo in poprom. Preden postrežete, počakajte nekaj minut.
Tipični recept piemontske kulinarične tradicije, ki temelji na uporabi posebne vrste rdečega vina, Barolo della Langhe. Kot nalašč za družinsko kosilo ali večerjo s prijatelji, a je tudi jed za na prefinjen meni, saj je to aromatična jed, bogata z okusi. Idealna je tudi za manj izkušene kuharje, pa še hitro je pripravljena :)
Dober tek!