Potrebujemo (za dve osebi kot glavna jed): 1 kg muškatnih hobotnic, pol litra suhega belega vina (malvazija, tokaj, rebula...), 2 konzervi bio pelatov, sol in poper, sojina omaka, pekoča paprika (čili oz. peperončino), oljčno olje, česen, lovorjev list, dve vejici svežega peteršilja
V večjem loncu zavremo vodo. V krop stresemo odtajane hobotnice in jih kuhamo 15 minut. Nato jih odcedimo in prihranimo malo vode. Hobotnice prerežemo čez polovico. V drugem loncu, v katerem bomo kuhali golaž, segrejemo oljčno olje. Dodamo hobotnice in zalijemo z vinom. Zmanjšamo ogenj in dušimo, dokler vino ne povre do polovice ali pa še malo več (če se nam zdi, da je tekočine premalo, dodamo malo vode, v kateri so se kuhale hobonice- velja za celoten proces kuhanja). Dodamo obe konzervi pelatov in lovorjev list. Solimo, po okusu popramo in dodamo pekočo papriko ter žlico sojine omake. Znižamo ogenj in pustimo rahlo vreti še vsaj pol ure oz. dokler se hobotnice ne skuhajo do mehkega. Proti koncu dodamo še sesekljan peteršilj. Postrežemo s kuhanim krompirjem, njoki ali pečeno polento.
Namig: dalj časa, ko kuhamo, boljši bo golaž. Prisotni smo od točke, ko smo dodali pelate, kuhali še eno uro in rezultat je bil nebeški. Za vztrajne priporočamo več ur!
Golaž bo še boljši v družbi pravilnega vina. Priporočamo Planetin Plumbago.