Potrebujemo: file polenovke s kožo, gorčica, semena janeža, groba sol, poper, oljčno olje, limona.
File polenovke odtajamo na sobni temperaturi na cedilu (lahko jo tudi obesimo), da staljen led kaplja stran od nje. Ko je staljen, ga dobro popivnamo s papirnato brisačo in ga položimo na kožo. Polenovko namažemo s sladko gorčico, jo posujemo z zmletim janežem in izdatno posolimo z grobo soljo spodaj in zgoraj (pomemben korak, saj sol vpije vodo iz fileja). File zavijemo v prozorno folijo in ga za 10 do 12 ur postavimo v hladilnik (čez noč) tako, da ga malo nagnemo (da bo izločena voda lahko odtekla).
Naredimo preliv (salso): zmečamo ekstra deviško oljčno olje, sveže mlet poper in svež limonin sok.
File odvijemo, ga speremo pod vodo in dobro osušimo. Narežemo ga na čim tanjše rezine (potrebovali bomo dober nož), katere serviramo na lep krožnik in prelijemo s pripravljeno salso.
Zraven priporočamo sauvignon od Pullusa.