SESTAVINE:
- 8 srednje velikih zamrznjenih očiščenih sip
- 200 g pelatov
- 50 g sesekljanega pršuta
- 60 g naribanega parmezana
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- 2 žlici narezane bazilike
- 1 žlica majarona
- 1 grobo nasekljan korenček
- 1 majhno drobno sesekljano steblo zelene
- 2 sesekljana stroka česna
- 2 tanko nalistani šalotki
- 40 g kruhovih drobtin
- ¼ kozarca belega vina
- 6 žlic oljčnega olja
- sol, sveže mleti beli poper
PRIPRAVA:
V lončeni ali ognjevarni posodi na segretem olju prepražimo pol korenčka in pol zelene, 1 strok česna in 1 šalotko. Na majhnem ognju prepražimo vse skupaj, da upade, solimo in pretlačimo skozi sito. Dodamo kruhove drobtine, peteršilj, parmezan, 1 strok česna, baziliko, pršut, sesekljane lovke sip, sol in poper. Vse skupaj zmešamo v gladko maso, s katero nadevamo sipe. Sipe naložimo v aluminijasti pekač, v katerem smo pred tem na preostalem olju prepražili preostalo šalotko, korenček in zeleno. Sipo prepražimo, prelijemo z belim vinom in ko ta izpari, dodamo zmečkane paradižnikove pelate, sol, poper in majaron. Pečemo 15 minut v pečici ogreti na 180 stopinj. Postrežemo lahko z rahlo zabeljenim rižem ali z zapečenimi rezinami polente.
Čas priprave in kuhanja je 1 ura in 15 minut
Avtor: Kulinarika Franko BRECELJ s.p.