SESTAVINE:
- 1,3 kg očiščene hobotnice
- 8 žlic pesta
- 5 g želatine v lističih
- 1 čebulo
- 1 korenček
- 1 vejo zelene
- 4 kuhane krompirje
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- sol
PRIPRAVA:
Olupimo čebulo, operemo korenček in zeleno. Vse narežemo na koščke in zavremo v posodi z veliko vode. Solimo, dodamo hobotnico ter kuhamo na majhnem ognju približno 1 uro. Sproti odstranjujemo peno ki se nabira na površini. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo da se ohladi.
Lističe želatine omehčamo v mrzli vodi ter jo razstopimo v majhni ponvi (v približno 1 žlici tople vode) na majhnem ognju. Vmešamo 6 žlic pesta. Pripravljeno zmes vlijemo v modelček poljubne obike (volumna cca. 8dl) ter postavimo v hladilnik vse dokler se ne strdi.
Sedaj hobotnici odstranimo kožo in jo narežemo na koščke. V modelček s strjeno želatino dodajamo koščke hobotnice tako da jih sproti, z hrbtno stranjo žlice, (ne preveč močno)kompaktno stisnemo. Modelček nato prekrijemo s folijo za shranjevanje živil, ga na vrhu obtežimo ter postavimo v hladilnik počivati ( vsaj 4 ure).
Odstranimo folijo z modelčka ter njegovo dno postavimo za čisto kratek čas (nekaj sekund) v posodo s toplo vodo. Vsebino sedaj stresemo na pladenj, jo narežemo na rezine ter postrežemo skupaj s kuhanimo krompirjem ter prelijemo z preostalo količino pesta, ki smo mu dodali olivno olje.