059340530 |
04.11.2010
Kako zamrzovanje ohrani hrano?
Kako lahko varno shranimo zamrznjeno hrano?
Naravno zamrzovanje ohrani vse hranilne snovi in vitamine brez nepotrebnih konzervansov.
Če boste sledili spodnjim navodilom, boste ohranili zamrznjeno hrano svežo dlje časa.
* |
Hladilni predal |
-6°C |
** |
Hladilni predal |
-12°C |
*** |
Hladilni predal |
-18°C |
**** |
Zamrzovalnik |
-18°C |
Temperatura hitrega zamrzovanja (Fast Freeze) v zamrzovalniku s štirimi zvezdicami: **** = -26°C |
Hrana mora biti pravilno pakirana in zamrzovalnik mora neprekinjeno delati. Na embalaži zamrznjene hrane je pogosto naveden podatek, koliko časa lahko shranjujemo hrano v zamrzovalnikih, ki imajo oznako zvezdic. Kot napotek vam navajamo priporočeni NAJDALJŠI čas shranjevanja različnih vrst hrane pri -18°C.
Izdelek |
Zamrzovalna doba (v mesecih) |
Zamrznjen brokoli |
15 |
Zamrznjen stročji fižol |
18 |
Zamrznjen brstični ohrovt |
15 |
Zamrznjeno korenje |
18 |
Zamrznjena cvetača |
15 |
Zamrznjeni koruzni storži |
12 |
Zamrznjen grah |
18 |
Zamrznjen krompirček |
24 |
Zamrznjena špinača |
18 |
Surovo meso in mesni izdelki |
|
Zamrznjena govedina – zrezki |
12 |
Zamrznjena mleta govedina |
10 |
Zamrznjena jagnjetina – kosi |
10 |
Zamrznjena svinjina – kosi |
6 |
Zamrznjene salame |
6 |
Zamrznjena slanina |
2-4 |
Zamrznjena perutnina |
12 |
Ribe in lupinarji |
|
Plava riba (slanik, losos, skuša, itd.) |
4 |
Zamrznjena polenovka, vahnja itd. |
8 |
Morski list, morska plošča itd. |
10 |
Zamrznjene kozice, jastog, rakovica |
6 |
Zamrznjene školjke, ostrige |
4 |
Druga hrana |
|
Sladoled |
6 |
Te številke se nanašajo na zamrznjene izdelke, namenjene prodaji; doma zamrznjena hrana zagotovo ne bo obdržala iste kvalitete enako dolgo.
Vaš domači zamrzovalnik hrane ne zamrzne dovolj hitro, da bi preprečil poškodbo celic. Kupljena zamrznjena hrana je bila strokovno in dovolj hitro zamrznjena, da je ohranila vitamine, hranilne snovi, čvrstost in barvo – ohranila je vse dobro. Vaš domači zamrzovalnik ni namenjen zamrzovanju hrane iz vaše kuhinje, pač pa shranjevanju kupljene zamrznjene hrane.
Zamrznjena zelenjava je lahko celo bolj sveža od same “sveže” zelenjave, ker je zamrznjena takoj po obiranju, takrat, ko je najbolj kvalitetna. Pri zamrznjeni hrani tudi več prihranimo, ker je pripravljena v velikih količinah. Dobava in povpraševanje omogočata nižje cene izdelkov. Ker se jih zelo malo pokvari, vam proizvajalci svoje izgube ne morejo zaračunati! Zamrznjeni proizvodi lahko vsebujejo več hranilnih snovi kot enaki sveži izdelki.
Oglejte si, koliko vitamina C se izgubi, ko zelenjava leži na policah v trgovini ali v vašem hladilniku. “Sveža” špinača izgubi 77% vitamina C v samo dveh dneh! In zapomnite si, da boste imeli srečo, če boste kupili samo dva dni staro špinačo. Ko sveža zelenjava pride v trgovine, je ponavadi stara že teden dni.
Količina vitamina C |
(mg/100g)* |
Svež grah |
22.1 |
Svež grah (po dveh dneh) |
14.1 |
Zamrznjen grah |
20.2 |
Sveža špinača |
17.0 |
Sveža špinača (po dveh dneh) |
4.1 |
Zamrznjena špinača |
14.0 |
Svež stročji fižol |
16.4 |
Svež stročji fižol (po dveh dneh) |
7.9 |
Zamrznjen stročji fižol |
14.3 |
*Vir: Deutsches Tiefkuhlinstitut
Zamrznjena hrana se uporablja že presenetljivo dolgo. Stari Rimljani in Kitajci so tisoče let zamrzovali hrano v votlinah, napolnjenih s snegom, preden jo je Clarence Birdseye ponudil nam vsem! Tukaj je nekaj prednosti zamrznjene hrane:
Spletna trgovina |
Coolhouse |
Kreditne kartice |
Spletna trgovina Akcije Alergeni O nas |
Restavracija Trgovina Nasveti Recepti Kontakt |
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.