OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Kratka zgodovina zamrznjene hrane

Kratka zgodovina zamrznjene hrane

04.11.2010

Moderna prehrambna industrija se je začela leta 1917, ko je Clarence Birdseye, sicer trgovec s krznom v Kanadi, opazoval domačine, kako so na arktičnih temperaturah hitro zamrznili sveže ribe in meso.

Birdseye je ribo s prejšnje odprave našel popolnoma ohranjeno v ledu. Inuiti so že dolgo pred tem odkrili, da riba na ta način ohrani vrhunsko kvaliteto, svežino in okus. Birdseye je idejo ponesel v Združene države, kjer je nato še leta izpopolnjeval postopek hitrega zamrzovanja. S tem postopkom vsak kos hrane zamrznemo pri izredno nizkih temperaturah tako hitro, da se tvorijo le manjši ledeni kristali, ki ne poškodujejo celic tkiva. Ostalo pa je, kot pravijo, zgodovina…

Povojna Britanija – prvi zamrznjeni obroki

V štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja je poraba zamrznjene hrane v Britaniji hitro naraščala

Zamrznjeni prehrambni izdelki so se izdelovali v vse večjih količinah in prišli v domače zamrzovalnike leta 1953. Prvi domači zamrzovalniki so bili narejeni za kupovanje na veliko. V ta ameriški model iz leta 1954 ste lahko shranili 300 kg hrane! Zamrznjena hrana se je začela uveljavljati in ostala med nami.

Šestdeseta leta. Zamrznjena hrana – iskanje udobja

V Britaniji so v »pojočih šestdesetih« ljudje spoznali, da je prosti čas ravno tako pomemben kot delo.

S porastom produktivnosti je začelo kraljevati udobje. Zamrznjena hrana in pripravljeni zamrznjeni obroki so novi generaciji kupcev ponudili pravo rešitev, ki je bila hkrati okusna in hranljiva.

Sedemdeseta leta – zamrznjena hrana v vsako kuhinjo

Kljub gospodarski negotovosti (ali pa ravno zaradi nje) so zamrznjena hrana in zamrznjeni obroki doživeli pravi razcvet.

V sedemdesetih so se pojavili vsi fini zamrznjeni izdelki z »dodano vrednostjo«, kot so pripravljeni obroki, pečen krompirček, pica in sladice. Torte so bile predhodnik vseh zamrznjenih priboljškov. Z visoko priljubljenostjo domačih zamrzovalnikov sredi desetletja je zamrznjena hrana postala osnova vsake sodobne kuhinje.

Osemdeseta leta – naraščajoča zavest o zdravem načinu prehranjevanja

Osemdeseta leta je obvladovala nenasitna potreba po trošenju, vendar je bilo za to vse manj in manj časa!

  • Zamrzovalna industrija se je hitro prilagodila splošnemu povpraševanju s še več zamrznjene hrane, ki je zadovoljila vsak okus. Zamrzovalniki v trgovskih centrih so sedaj ponujali sezonsko hrano skozi vse leto. Pojavljali so se novi pripravljeni obroki, podprti z reklamo – in hkrati se je pojavil tudi zdrav način prehranjevanja. Findus je uvedel linijo hrane z navedeno kalorijsko vrednostjo in jo poimenoval Lean Cuisine (Vitka kuhinja), primerno za pripravo v mikrovalovni pečici. McCain se je ponašal z zdravim pečenim krompirčkom , ko je leta 1988 uvedel sončnično olje. Tako so se uveljavili pripravljeni zamrznjeni obroki!
  • Potrošniki so se začeli zavedati hranljivih vrednosti. E-ji in ostali dodatki so postali vsakdanja tema. Zamrznjena hrana – sveže zamrznjena brez dodatkov – je postala prava izbira za družino, ki se zdravo prehranjuje.

Devetdeseta leta. Zamrznjena živila – kvaliteta v času recesije

Desetletje, ko so zamrzovalnike napolnile razkošne sladoledne slaščice!

Ne glede na to, ali so ljudje jedli doma ali v restavracijah, so še vedno, kljub bližajoči se recesiji, hoteli jesti kvalitetno. Prehrambna industrija je cvetela ob pripravi vrste kvalitetnih obrokov različnih cenovnih razredov. Zamrznjena hrana je postala glavno vodilo prehrambne industrije, ker je bila vedno na voljo, pripravna, varna in s skoraj nič odpadka. V devetdesetih sta kvaliteta in originalnost postali cilj razvoja zamrznjenih izdelkov.

Po letu 2000. Debata – zamrznjeno ali sveže?

Britanska gospodinjstva so v novem tisočletju postala bolj prefinjena glede izbire in priprave hrane

S pojavom slavnih kuharskih mojstrov in piscev kuharskih knjig je porasla potreba po »svežih« sestavinah. Zgleda, da opuščamo trend zadnjih nekaj desetletij, ker imamo pomisleke glede uporabe zamrznjene hrane v dnevnih obrokih. To mišljenje je zmotno, kot bomo dokazali.

Lahko ste prepričani, da je sveže – zamrznjeno je!

Zamrznjena hrana ni manj vredna od »sveže« hrane, pogosto je celo bolj sveža od »sveže«, ima pa tudi druge prednosti.

Potrošniki so vse bolj zahtevni, zato so pripravljeni obroki vse boljši in boljši.

  • Zamrznjena hrana ne vsebuje konzervansov, ker je zamrzovanje naravna oblika konzerviranja.
  • Zamrznjeno sadje in zelenjava sta pogosto bolj hranljiva kot sveža različica.
  • Zamrzovanje ohrani vitamine in hranilne snovi, ki bi se drugače izgubili s prevozom od kmetije do trgovine.
  • Zamrznjene lahko kupite tudi najbolj eksotične jedi.
  • Široka izbira sezonskih jedi vam je na voljo skozi vse leto.

Zamrznjena hrana nima veliko odpadka, kar je dobro s finančnega in okoljskega vidika.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.