COVID OBVESTILO

RESTAVRACIJA JE ZAČASNO ZAPRTA,  VENDAR TRGOVINI OSTAJATA ODPRTI. Vse izbrane gurmanske sestavine DOSTAVIMO TUDI NA DOM!

 
 
 
 
 
 

Kaj je konfit?

Kaj je konfit?

16.10.2016

Gre za francoski način konzerviranja nasoljenega mesa v svinjski ali gosji maščobi.

Konfit (dobesedno to pomeni pripravek, iz latinskega conficere - napraviti, pripraviti) je shranek iz mesa (dandanes tudi iz sadja ali zelenjave), ki je termično obdelan v lastni maščobi ali v sladkorni raztopini in prelit z njo tudi shranjen.

Klasični konfit je izdelek oz. tehnika, pri katerem konzerviramo gosje, račje ali svinjsko meso tako, da ga dolgo časa pri nizki temperaturi pečemo v lastni maščobi, potem pa pokritega z maščobo hranimo v zaprti posodi.

Konfite pripravimo lahko tudi iz sadja in zelenjave, vendar to niso konfiti v klasičnem smislu, saj jih ne hranimo v lastni maščobi, ampak običajno v sladkorni raztopini.

Zanimivost: Raco v konfitu so izumili v strahu pred pomanjkanjem hrane. Ohranjanje račjega mesa v lastni maščobi sega torej že v antiko. Naši predniki so meso počasi kuhali v lastni maščobi (tako je obdržal vlago), nato pa so ga vložili v temno posodo iz obstojnega materiala (steklo, emajl), ga zalili s to isto maščobo, ga postavili na hladno, da se je maščoba strdila in v hladnih zimskih dneh se je pripravek ohranil tudi do šest mesecev.

Kuhano meso ostane dlje časa zavarovano pred vsemi mikroorganizmi, zahvaljujoč dodatku soli in prekritosti z maščobo, ki preprečuje prehod zraka. Tak okusen način porabe perutnine je postal stalnica na mizah plemstva na dvoru Henrika VII. Čeprav zdaj meso hranimo v hladilnikih, je ta tehnika postala specialiteta, tako da lahko rečemo, da s konfitom prinašamo delček kraljevega banketa na naše mize!

*****

Postrežemo ga s fižolom ali krompirjem, lahko pa v manjših koščkih kot sestavni del rižot. Pred uporabo manjše kose mesa na kratko popečemo na ponvi na močnejšem ognju, da dobijo zlato skorjico, večje kose pa damo za 10 – 15 minut v pečico na 200°C.

 
 
 
 

Raziščite

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Facebook

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.