OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Odmrzovanje zamrznjene ribe

Odmrzovanje zamrznjene ribe

04.11.2010

Zamrznjeno ribo morate odtajati v hladilniku prek noči. Ne tajajte zamrznjene ribe na sobni temperaturi, ker so bodo namnožile bakterije.

Ko jo enkrat odtalite, jo morate porabiti v 48 urah. Odmrzovanje ni težko opravilo, vendar vseeno upoštevajte nekaj navodil. Odmrzovanje rib pod vodo ni priporočljivo, ker se izgubi aroma, ki jim jo daje sol z minerali. S tekočo vodo se bodo sprali in raztopili. Če morate morsko hrano na hitro odmrzniti, jo nepredušno zaprite v plastično vrečko in potopite v hladno vodo – aroma bo ostala.

Izogibajte se odmrzovanju rib v mikrovalovni pečici, razen če ste v časovni stiski in jih morate pripraviti takoj. Če mikrovalovno pečico nepravilno uporabljate, se ribe lahko le delno spečejo in izsušijo. Če je ribji file debelejši od 3 cm, obstaja velika verjetnost, da se ne bo dobro spekel, ker se mora še odmrzniti, zato ustavite odmrzovanje v trenutku, ko je riba še ledena, ampak že prožna.

Odmrzovanje zamrznjene ribe v hladilniku

Taljenje zamrznjene ribe v hladilniku je najpočasnejša, a najbolj varna metoda.

Čas taljenja: 6 do 24 ur, odvisno od količine, na splošno pa 6 do 8 ur na pol kilograma. Temperatura hladilnika mora biti 8°C ali manj, saj se od 8°C naprej množijo bakterije.

Taljenje ribe, ki ni zamrznjena v ledu: še zapakirano ribo položite na krožnik ali pladenj, da boste ujeli tekočino. Položite jo v hladilnik, da se odtali in pazite, da ne bo v stiku z ostalo hrano.

Taljenje ribe, ki je zamrznjena v kocki ledu: ribo potegnite iz embalaže in s pomočjo mrzle tekoče vode odstranite led okrog ribe. Nato ločite kose med sabo in jih položite na pladenj ali v ponev ter obložite s papirnatimi brisačami. Zatesnite s plastično folijo in do konca stalite v hladilniku.

Odmrzovanje zamrznjene ribe v hladni vodi

Taljenje zamrznjene ribe v hladni vodi je hitrejši način odmrzovanja

Čas taljenja: 1 do 2 uri na pol kilograma.

Ta metoda odmrzovanja je hitrejša, vendar morate upoštevati nekatere previdnostne ukrepe. Napolnite lijak ali skledo s toliko hladne vode, da pokrije zamrznjeno ribo. Ribo v neprepustni vrečki potopite v vodo in jo menjajte vsakih 30 minut. Ne uporabljajte tople vode – čeprav bo delovala hitreje, lahko povzroči škodljivo rast bakterij. Če ste v časovni stiski, uporabite raje mikrovalovno pečico (o njeni rabi si preberite zgoraj). Ribo pripravite takoj, ko je odtaljena. Če uporabljate lijak, ga med taljenjem ne uporabljajte še v druge namene in pazite, da se voda ne bo polivala po delovnem pultu in drugi hrani. Ko končate s taljenjem, z vročo vodo in čistilom počistite vse delovne pripomočke in površine, ki ste jih med taljenjem uporabljali.

Odmrzovanje zamrznjene ribe v mikrovalovni pečici

Odmrzovanje zamrznjene ribe v mikrovalovni pečici je najhitrejša metoda

V priročniku za uporabo mikrovalovne pečice si preberite navodila za odmrzovanje.

Mikrovalovna pečica najhitreje odmrzne zamrznjeno hrano, vendar ni priporočljiva, ker se različno debeli fileji rib nikoli ne odmrznejo enakomerno. Če pa ste v časovni stiski, je to najbolj učinkovit način. Čas odmrzovanja je različen pri različnih modelih in odvisen od oblike ribe (cela ali v kosih). Za odmrzovanje v mikrovalovni pečici upoštevajte naslednje korake:

 • Ribe v posodi položite v mikrovalovno pečico in jih prekrijte s folijo, da se ne spečejo.
 • V pečici naj ostanejo le polovico časa, namenjenega odmrzovanju. Oglejte si spodnjo tabelo. Nato ribe obrnite. Tanjše dele rib obrnite proti sredini tako, da se kosi prekrivajo. Odstranite folijo.
 • Končajte z odmrzovanjem. Kosi morajo biti prožni, vendar še vedno hladni na dotik. Lahko da so še ledeni, vendar se bodo do konca stalili po petih minutah.

Opombe:

Uporaba aluminijaste folije: preden jo uporabite, si preberite navodila v priročniku. Nekateri modeli mikrovalovnih pečic dovoljujejo uporabo manjših količin kovin, kot so aluminijasta folija ali kovinska nabodala, vendar jih ne uporabljajte v primeru, da jih proizvajalec ne priporoča. S folijo morate pazljivo ravnati. Uporabljajte manjše kose in le toliko, kolikor je potrebno, da zaščitite najbolj občutljive dele. Kosi folije morajo biti 8 cm odmaknjeni od robov pečice in 3 cm drug od drugega.

Če so posamezni kosi ribe zamrznjeni skupaj, jih v mikrovalovni pečici odmrzujte le toliko časa, da jih boste lahko ločili, nato pa sledite zgornjim navodilom.

Čas odmrzovanja v mikrovalovni pečici

Uporabite funkcijo odmrzovanja ali 50 % moč delovanja

Riba

Debelina

Zamrznjena

Zamrznjena v ledu

minute na ½ kg

Cela-majhna

1" - 1 ¾ "

3 ½  - 6 ½

4 - 6 ½

Zrezki

1"

3 - 5 ½

3 ½ - 6

Fileji

¼ " - 1"

3 - 5

3 ½  - 5 ½

Še nekaj nasvetov…

Ne odmrzujte ribe pri sobni temperaturi

 • Ribo, ki ni bila odtaljena v hladilniku, pripravite čim prej.
 • Ribo, ki ste jo odtalili v hladilniku, lahko hranite še 2 dni.
 • Odtaljene ribe ne zamrzujte več. Dovolj varno je ponovno zamrzniti že pečeno ribo, vendar ne bo več tako kvalitetna.

Priprava zamrznjene ribe

Način priprave ribe določa, ali jo je potrebno odmrzniti

 • Globoko cvrtje ribe na pariški način – pripravite zamrznjeno.
 • Globoko cvrtje ribe na dunajski način – pripravite zamrznjeno (čeprav je samo paniranje bolj uspešno, če je riba odmrznjena).
 • Plitvo cvrtje – najprej odmrznite, predvsem iz varnostnih razlogov. Voda v filejih povzroči cvrčanje maščobe, včasih pa file lahko tudi raznese na kose.
 • Riba na žaru – tanke fileje ali zrezke (max. 3 cm debeline) pripravite zamrznjene, debelejše odmrznite.
 • Riba v pečici – tanke fileje ali zrezke (max. 3 cm debeline) pripravite zamrznjene, debelejše odmrznite.
 • Riba, pečena v aluminijasti foliji – pripravite zamrznjeno.
 • Riba v testu – najprej odmrznite, ker bo sicer voda premočila testo.
 • Dušena riba – pripravite zamrznjeno, če lahko fileje narežete na primerne kose.

Zamrznjene ribe se pripravljajo pri istih temperaturah kot sveže ribe.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

  1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.