OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Zamrznjena riba v primerjavi s “svežo” ribo

Zamrznjena riba v primerjavi s “svežo” ribo

04.11.2010

Zamrznjena riba je ravno tako dobra kot sveža in včasih celo boljša

To drži, če je bila riba zamrznjena dovolj hitro po ulovu. Ta postopek uporabljajo na ribiških barkah nekaj ur po ulovu pri neverjetno nizkih temperaturah. Kdaj ste nazadnje jedli »svežo« ribo tako svežo? Hitra zamrznitev na -40°C jo popolnoma ohrani. S tem postopkom so ledeni kristali, ki se tvorijo, izredno majhni, kar zmanjša absorpcijo vode in prepreči razpad ribjih celic. Ko voda zamrzuje, se raztegne in led uniči tkiva. Da bi bila torej kvaliteta ribe boljša, morajo biti kristali manjši, kar pomeni, da se morajo tvoriti čim hitreje.

Zamrzovanje – prastara praksa

Proces zamrzovanja je znan že tisočletja

Ljudstva Inuitov so na ta način ohranjala ribe in imela bogat vir proteinov tudi takrat, ko ribiške odprave niso bile uspešne. Seveda pa imajo idealne zamrzovalne pogoje! Stari Kitajci so za shranjevanje hrane v zimskih mesecih uporabljali ledene kleti, Rimljani pa stisnjen sneg.

Kvaliteta zamrzovanja

Pogosto imajo naključni testiranci zamrznjeno ribo raje kot svežo

Če je riba hitro zamrznjena, jo je praktično nemogoče ločiti od ribe, ki je pristala na vašem krožniku nekaj ur po ulovu, kot je pokazalo naključno testiranje. Ampak saj tako sveže ribe nikoli ne jeste! Celo riba s tržnice je lahko že nekaj dni na poti ali v skladišču. Zamrznjena riba je v veliko primerih boljša kot tako imenovana »sveža«, kajti »sveža« riba je včasih stara teden dni ali več, preden pride v trgovino. Ves ta čas je »na ledu« in s stališča shranjevanja popolnoma drugačna kot hitro zamrznjena riba. Riba »na ledu« razpada, pri hitro zamrznjeni ribi pa se ta proces popolnoma ustavi. Če je sveža riba »na ledu« od ulova dalje, ne traja dolgo. Ko jo končno kupimo, se nam lahko v hladilniku pokvari v samo dveh dneh!

Doma zamrznjena riba

Skratka – zamrzovanje prepustite strokovnjakom!

Ko doma zamrzujemo ribo, lahko traja precej časa, preden dosežemo želeno nizko temperaturo in rezultat je ravno nasproten od zgoraj omenjenega. Veliki ledeni kristali poškodujejo strukturo tkiva in ko ribo odmrznemo in spečemo, je vodena in brez okusa. Zamrzovanje rib prepustite možem na ladjah sredi morja!

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.