OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Odkritje zamrznjene ribe

Odkritje zamrznjene ribe

04.11.2010

Arktični raziskovalec po naključju odkrije zamrznjeno ribo

Če neznani arktični raziskovalec Clarence Birdseye ne bi po naključju odkril, kako lokalni prebivalci zamrzujejo ribe za kasnejši čas, mogoče nikoli ne bi imeli pripravljenih zamrznjenih obrokov!

Danes ga priznavajo kot glavnega inovatorja zamrznjene hrane. Clarence Birdseye je bil mlad raziskovalec na Arktiki, ki je opazil, da je ravnokar ulovljena riba, izpostavljena ledenim vetrovom in nizkim temperaturam Arktike, takoj do trdega zamrznila. Odkril je tudi, da je riba, če je bila odtajana mesec dni kasneje, še vedno imela okus po svežem. Prebivalci Arktike, Inuiti, so odkrili zamrznjeno hrano, še preden smo mi sploh pomislili nanjo!

Birdseye odkrije svežino zamrznjenega

Novo odkritje zahodnemu svetu prinese nov tip konzerviranja

Birdseye je ustvaril prehrambno industrijo, s katero je obogatel. Pripovedujejo, da je kot mlad znanstvenik in raziskovalec pogumno odtajal kot skala trdo ribo, jo spekel in pojedel. V tistem času je s tem dejanjem veliko tvegal, saj bi se bil lahko zastrupil s »pokvarjeno ribo«. Lahko da je bil povabljen na kosilo z Inuiti, ki so to počeli že tisočletja, in ko je videl, da so preživeli, si je tudi sam privoščil zamrznjen obrok. Kakorkoli že, neomajno dejstvo ostaja, da je Clarence Birdseye videl priložnost za zaslužek in nazaj v Združene države potoval z novim znanjem o zamrzovanju.

Znanje Inuitov

Najverjetneje se je osnovnih metod zamrzovanja naučil od lokalnih prebivalcev

Delal je za Ameriški biološki inštitut kot naravoslovec in raziskoval življenje domorodcev. Verjetno se je metod zamrzovanja naučil iz prve roke.

Arktični pogoji so bili idealni: led, veter in nizke temperature so vse zamrznili v nekaj minutah. Birdseye je ugotovil, da je hitro zamrzovanje zmanjšalo velikost kristalov, ki so se tvorili. Njegove počasne zamrzovalne metode so tvorile velike kristale, ki so tkivo poškodovali in posledično hrana ni bila več tako dobra. Formulo za zamrzovanje rib in mesa je izpopolnil tako, da se celična struktura ni poškodovala.

Birdseye je bil vešč svojega posla. Vedel je, da je odkril nekaj pomembnega. Vedel je, da bodo Američani uživali v različnih vrstah hrane, ki je drugače ne bi mogli dobiti. Vse, kar je moral narediti, je bilo – izpopolniti zamrzovanje.

Zamrzovalnik z dvojno ploščo

Zmagovalna formula

Birdseye je leta 1922 odprl podjetje z imenom Birdseye Seafoods Inc. in nadaljeval s poskusi zamrzovanja rib v svoji tovarni poleg ribjega trga Fulton v New Yorku. Po dveh letih poskusov in napak je po naključju odkril zmagovalno formulo. Ribe je s pomočjo voska zapakiral v kartonske škatle, nato pa jih med dvema ploskima hlajenima površinama pod pritiskom zamrznil. Nastal je zamrzovalnik z dvema ploščama. Njegova metoda je izdelke zamrznila dovolj hitro, da ni poškodovala celične strukture. Ko so izdelke odmrznili in spekli, jih niso mogli ločili od svežih. Birdseye je patentiral svoje ideje in zamrznjeni izdelki so z vrtoglavo naglico osvojili svet .

Vendar uspeh ni prišel takoj. Prvič je predstavil zamrznjeno hrano v Springfieldu v državi Massachusetts leta 1930. Prireditev se je imenovala Springfield Experiment Test Market (poskusna tržnica v Springfieldu). Predstavil je 26 vrst rib, mesa, sadja in zelenjave, ki jih je reklamiral s sloganom »50 pod ničlo«. Ljudem je bila ideja všeč, saj so lahko domov odnesli sicer pokvarljive izdelke, prinesene od drugod pred več meseci.

Zamrznjena hrana do ljudi

Birdseye si je zagotovil uspeh z vzpostavitvijo distribucijske mreže zamrznjenih izdelkov

Da bi preprečil prezgodnje odmrzovanje zamrznjenih izdelkov v trgovinah, je sodeloval z Ameriškim podjetjem za radiatorje. V ta namen so za trgovine izdelali zamrzovalnike, ki so delovali pri nizkih temperaturah in ohranjali zamrznjene izdelke v dobrem stanju za kupca. Istočasno je Birdseye izdelal in plasiral zamrzovalne železniške vagone, ki so zamrznjeno hrano varno razvažali po Združenih državah.

V Združenih državah je do petdesetih let prejšnjega stoletja prodaja zamrznjenih izdelkov že presegla eno milijardo dolarjev letno. Večina trgovin je že premogla zamrzovalnike. Uveljavljati so se pričeli vnaprej pripravljeni obroki, ki so bili še v začetni fazi razvoja, vendar so kmalu postali priljubljeni.

Birdseye in njegova zapuščina sveže zamrznjenega

Pred njegovo smrtjo v Springfieldu v državi Massachusetts 8. oktobra 1956 je Oddelek za zdravje Združenih držav potrdil, da je zamrznjena hrana ravno tako zdrava kot sveža.

Clarence pa je to že vedel – njegova edina naloga je bila naraščajočemu prebivalstvu sodobnega sveta preskrbeti dostopno, hranljivo in sveže zamrznjeno hrano. Njegovo znanje je kmalu doseglo nova obzorja – zamrznjena hrana je postala osnova vsake moderne kuhinje.

Danes industrija zamrznjene hrane cilja na nov tip kupca – takega, ki se zaveda zdravega načina prehranjevanja in ve, od kod zamrznjena hrana prihaja; takega, ki se zaveda hranljivosti, cen in enostavnosti uporabe – vsega, o čemer tukaj govorimo. Z vse hitrejšim načinom življenja postajajo zamrznjeni obroki vse bolj priljubljeni. Z povpraševanjem se je pojavil nov tip zamrznjenih obrokov – bolj zdrav in bolj hranljiv, kar je dobro za vse kupce. Danes na zamrznjenih pripravljenih obrokih vedno najdete jasno označene sestavine.

Sodobni zamrznjeni obroki

Sodobni zamrznjeni  obroki so zamrznjeni na hiter način, ki ga je uporabljal Birdseye

Zamrzovalniki za domačo rabo ne dosegajo temperatur, ki jih je izumil Clarence Birdseye in hrane ne zamrznejo dovolj hitro. Najbolj so primerni za zamrzovanje že zamrznjene hrane iz trgovine. Zamrznjeni pripravljeni obroki trajajo dlje in imajo boljšo aromo in čvrstost, ker so bili zamrznjeni po hitrem postopku. Vsebujejo lahko tudi več vitaminov in hranljivih snovi, ker so bili ti s hitrim zamrzovanjem ohranjeni. Sveža hrana lahko dneve in dneve leži na trgovinskih policah in s tem izgubi veliko dobrih sestavin.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.