OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Kupovanje in shranjevanje zamrznjene ribe

Kupovanje in shranjevanje zamrznjene ribe

05.11.2010

Pomoč pri izbiri dobre zamrznjene ribe

Da boste prepričani, da ste kupili dobro zamrznjeno ribo, sledite naslednjim navodilom:

 • Ne kupujte morske hrane, če je vrečka kakorkoli poškodovana.
 • Ne kupujte morske hrane, če se nahaja nad linijo zamrzovanja ali na vrhu zamrzovalnika.

Če je vrečka prozorna, preverite, če se na hrani ne nahajajo ledeni kristali ali led. To lahko pomeni, da je zamrznjena riba že dolgo v zamrzovalniku, ali da je bila odtaljena in ponovno zamrznjena. Izberite raje drugo.

Shranjevanje rib – pri trgovcu na debelo

Zamrznjena hrana je med prevozom dobro varovana

Dostava zamrznjene hrane do trgovin poteka v izoliranih vozilih, temperatura pa je nizka, kolikor se le da. Zamrznjene ribe so še dodatno varovane v hlajenih vozilih (ne samo izoliranih).

Temperatura zamrznjene ribe pri prodajalcu na debelo je -30°C. Ob dostavi temperatura ne bi smela biti dosti višja, gotovo pa ne več kot - 18°C –  to je priporočena maksimalna temperatura zamrzovalnikov v trgovinah.

Shranjevanje rib – v vaši trgovini

Bodite pozorni na linijo zamrzovanja

Zamrzovalniki v trgovini ne bi smeli imeti temperature višje od - 15°C v prostoru, ki ni toplejši od 25°C (glede na britanske standarde). Nikoli torej ne vzemite pakiranja, ki je v zamrzovalniku naloženo previsoko, ker mogoče ni bilo shranjeno na dovolj hladnem mestu. Zamrzovalnik pač ne hladi izdelkov, ki so nad linijo zamrzovanja.

Zamrznjeni izdelki nikoli ne bi smeli biti v zamrzovalniku več kot en mesec. Če hočemo varno zamrzniti ribo za dlje časa, mora biti zamrznjena na - 30°C, saj se bo na temperaturi - 18°C izdelek pričel kvariti.

Zaloge zamrznjene ribe po dostavi v trgovino ali ob čiščenju zamrzovalnikov ne bi smele biti na višji temperaturi, ker je za zamrznjeno ribo vsaka stopinja več škodljiva. Če je vrečka prozorna, bodite pozorni na zmrzal ali ledene kristale. To lahko pomeni, da je riba prestara ali da je bila odtaljena in ponovno zamrznjena. Izberite drugo pakiranje in o tem obvestite poslovodjo!

Prodati do, najboljše do ali najboljše, kar je ostalo?

Poglejmo si embalažo zamrznjene hrane, saj vas lahko zmede!

Obstajajo različni standardi, kako dobro mora biti potrošnik obveščen o starosti in uporabnosti zamrznjene hrane – razlikujejo se od države do države. Danes so na zamrznjenih izdelkih datumi, ki vam povedo, kdaj je bila hrana pakirana:

 • Pakirano / Predelano
 • Prodati do
 • Najboljše do
 • Uporabno do

Vsi ti datumi so različni in dobro bi jih bilo imeti na vseh vrstah hrane, čeprav se to verjetno ne bo zgodilo. Naj vam pojasnimo, za kaj gre.

 • Pakirano / predelano

Ta napis po navadi najdete na izdelkih, ki so jih zapakirali ali predelali v trgovini, kot recimo kuhano in surovo meso. Ta datum vam pove, kdaj so izdelek razkosali in prepakirali, nikakor pa ne, do kdaj je treba hrano porabiti.

 • Prodati do

Nekatere trgovine uporabljajo ta datum, da lažje kontrolirajo zaloge. V teh trgovinah najdete košare z izdelki, ki jim je potekel rok prodaje. Ta datum ni namenjen vam in se ne nanaša na varno porabo hrane.

 • Najboljše do

Ta datum nam pove, da je hrana lahko slabše kvalitete, če jo porabite kasneje. Ta datum se pojavlja na vseh vrstah izdelkov – zamrznjenih, sušenih, konzerviranih. Gre bolj za kvaliteto kot za varnost porabe izdelka. Hrana po tem datumu vam ne bo škodila, mogoče pa bo izgubila okus in čvrstost. Vsekakor pa ne smete po tem datumu jesti jajc zaradi bakterije salmonele, ki se lahko hitro množi. Zapomnite si tudi, da ta datum velja le v primeru, da je hrana skladiščena po navodilih, kot recimo »hranite v suhem hladnem prostoru« ali »odprto hranite v hladilniku«. Pripravljeni zamrznjeni obroki so po navadi pakirani zelo kvalitetno in opremljeni z informativnimi datumi, do kdaj je hrano najbolje porabiti.

 • Uporabno do

Ta datum najdemo na izdelkih, ki gredo hitro v prodajo, kot recimo dimljena riba, mesni izdelki in pripravljene solate. Čeprav so izdelki na videz v redu in lepo dišijo, jih po tem datumu ne bi smeli uporabljati. Če ne upoštevate navodila »hranite v hladilniku«, se bo hrana hitreje kvarila, vi pa se z njo lahko zastrupite.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

  1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.