OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Pereč problem odpadkov

Pereč problem odpadkov

04.11.2010

Prehrambni odpadki so brez dvoma vroča tema v Veliki Britaniji

Živimo v obdobju ene najbolj resnih gospodarskih kriz sodobnega časa. Oba problema sta povezana z gospodarnim in odgovornim obnašanjem v gospodinjstvih –z zamrznjeno hrano. Predstavljamo vam nekaj nasvetov strokovnjakov, kako vam lahko kupovanje zamrznjene hrane pomaga zmanjšati odpadek.

Nekaj pretresljivih dejstev…

Zavržemo skoraj tretjino hrane, ki jo proizvedemo.

WRAP (Waste and Resources Action Plan) je vladna agencija, ki proučuje načine ravnanja z odpadki, in ocenjuje možnosti za recikliranje. Pred kratkim so objavili nekaj presenetljivih in pretresljivih dejstev:

 • V Veliki Britaniji zavržemo eno tretjino hrane, ki jo kupimo. Od tega bi lahko prihranili 61 % ali 4,1 milijonov ton.
 • Najbolj običajen razlog za odpadek je ta, da hrana sploh ni porabljena, kar predstavlja 61 % ali 2,5 milijonov ton odpadka, ki bi ga lahko prihranili. Tudi kuhamo preveč, kar predstavlja še dodatnih 1,6 milijona ton  odpadka hrane letno.
 • 40% tega (skoraj milijon ton) je nedotaknjenih. Stran vržemo 1.405.000 ton sadja, zelenjave in solate. Večino te hrane (61 %) bi lahko pojedli, če bi bolje načrtovali, jo skladiščili in dobro gospodarili.
 • Britanska gospodinjstva plačajo v povprečju 420 funtov letno za hrano, ki jo zavržejo.
 • Vsaka tona odpadne hrane povzroči 4,5 tone CO2.

Nekaj koristnih nasvetov…

Kaj lahko spremenimo z uporabo zamrznjene hrane?

 • Redno nakupujte v večjih količinah (npr. dvakrat na mesec)

Kupujte zamrznjeno hrano. Dnevno kupujte le hitro kvarljivo hrano, da dopolnite obroke iz zamrzovalnika. Po vsakem nakupu pripravite dve ali tri dodatne porcije vsake jedi in jih takoj zamrznite.

 • Svoje obroke načrtujte

Če planirate, se vam ne more zgoditi, da bi prihajali domov z vrečkami hrane, ne da bi vedeli, kaj boste kuhali. Načrtovanje vam bo prihranilo čas in denar, hkrati pa tudi odpadek.

 • Nakupovalni seznam

Če načrtujete obroke, je nakupovalni seznam le naslednji logični korak. Napišite si ga in se ga držite! Dejstvo je, da zavržemo 340.000 ton hrane, ki bi jo lahko pojedli, pa je ne.

Če svoje obroke načrtujete, lahko kupite zamrznjeno hrano za tri ali štiri dni vnaprej. Splošno mnenje je sicer drugačno, vendar velika izbira zamrznjene hrane zadovolji skoraj vse okuse. Možnosti, da se nasitimo ene in iste vrste hrane, skorajda ni.

 • Poskušajte razumeti svoj zamrzovalnik

V zamrznjeni obliki lahko kupimo skoraj vse – od zelišč do mesa, kruha, slaščic ali rib. S pravilno uporabo in vzdrževanjem bo postal vaš zamrzovalnik najbolj koristno orodje v boju proti odpadkom.

 • Kontrolirajte porcije

Če boste kuhali samo tisto, kar imate v zamrzovalniku, boste bolj natančno kontrolirali svoje porcije. Zapomnite si tudi, da se svetovne cene hrane dvigajo. Več kot porabimo, hitreje se bodo dvigale. Ko boste ugotovili, koliko porabite, si to zapomnite, in kmalu vam bo prešlo v navado!

 • Pojejte ostanke  - ne zavrzite jih

Zamrzovalnik in Tupperware sta najboljša pripomočka za ravnanje z odpadki. Izkoristite ju, kolikor se le da, in vedno boste imeli v zamrzovalniku zamrznjeno nekuhano hrano in zamrznjene ostanke –  pripravljene, da jih pogrejete!

 • Ne kupujte lačni

Lačni boste kupovali hrano, ki je ne želite in ne potrebujete. Če boste kupovali po tem, ko ste jedli, boste bolj kritični do nakupa prehrambnih izdelkov.

 • Prihranite tudi pri pakiranju

Odpadek ni samo hrana, pač pa tudi embalaža, ki postaja vse večje breme. Večje trgovine so z vladne strani dobile navodilo, kako zmanjšati odvečno embalažo. Če boste mislili zeleno in kupovali zamrznjene izdelke, se bo vaša odpadna embalaža sama po sebi zmanjšala.

Z zamrznjeno hrano je vse lažje

Uporabite zdravo pamet in zmanjšajte odpadke!

Zagotovo nam ne vzame veliko časa ali truda. Poskušajte se držati osnovnih pravil in vnaprej načrtujte nakupe. Čez čas boste opazili razliko, denar pa prihranili takoj!

Zamrznjena hrana nam olajša kupovanje in kuhanje, pomaga pa tudi pri zmanjševanju nepotrebnih odpadkov, ki jih kopičimo s sodobnim načinom življenja.

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

  1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.