Fregola (tudi fregula) je vrsta testenin iz JZ Sardinije, na prvi pogled podobna kuskusu. Izdelujejo jo v različnih velikostih. Običajno je iz zdrobovega testa, oblikovana v 2-3mm velike kroglice in opečena v pečici.
Tipično pripravljena je kuhana v omaki na osnovi paradižnika z dodanimi školjkami. Najlažje jo je pripraviti na enak način kot rižoto (razmerje fregole in vode).
POMLADNA FREGOLA
Sestavine:
- fregola
- por
- pločevinka paradižnika piennolo
- sveži paradižniki češnjevci
- mlad česen
- repi kozic v oklepu
- šparglji
- mlada špinača
- oljčno olje
- sol
- timijan
- dimljena sol
- bazilika
Por prepražimo na oljčnem olju, dodamo narezane šparglje, in čez minuto še pločevinko paradižnika piennolo. Posolimo in kuhamo še 3 min. Nato dodamo skoraj kuhano fregolo (cca 8 min) in kuhamo še 2 min, na koncu pa dodamo še svežo špinačo. Ogenj ugasnemo in serviramo.
Na fregolo položimo na oljčnem olju popečene repke kozic v oklepu, ki smo jih popekli cca 2 min na vsaki strani in jih na koncu še osolili z dimljeno soljo. Okrasimo s češnjevimi paradižniki in po želji posujemo s parmezanom.
Zraven postrežemo kozarček dobrega belega vina - predlagamo chardonnay Feudo Arancio, saj ravno tako kot fregola prihaja s sončne Sicilije.
Pa dober tek vam želim!