OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Primožev blog - tri-tip z zelenjavo in OFYR žar (video)

Primožev blog - tri-tip z zelenjavo in OFYR žar (video)

18.04.2017

Ni vedno vreme za žar, zato si v neprimernem vremenu obudimo spomine s pogledom na bolj sončne čase, ali pa počakamo, da po dežju sonce spet posije, prej pa preberemo še nekaj Primoževih domislic...

 PIROMAN

 Velika noč je mimo. Hrena in šunke smo se najedli in čas je, da se počasi vrnemo k »normalnemu« prehranjevanju. Čeprav se je ozračje nekoliko ohladilo, ne smemo pozabiti, da prihaja čas kurjenja žarov in z njim tekmovanje v kreativnosti. Zadnje čase se, vsaj kolikor jaz vem, moška populacija vedno bolj zanima za različne vrste žarov in s tem povezano pripravo hrane. Seveda je, ko beseda nanese na žar, v prvi vrsti mišljeno meso, šele potem zelenjava, da ostalih stvari. ki jih tudi »znamo« vreči na žar, sploh ne omenjam. Pa vendar ni nobene potrebe, da se omejimo le na meso. Res je veliko odvisno od vrste žara, a če uporabimo malo domišljije, lahko skoraj na vsakem pripravimo celotno kosilo od juhe do glavne jedi, pričaramo celo solato in če ste zares spretni, se vam posreči tudi sladica.

Za izziv vaši domišljiji vam bom na kratko opisal eno takole kosilce z žara. Najprej skuhamo čemaževo juho, nato za predjed opečemo malo špargljev in jih postrežemo s pečenim tuninim filejem. Popečemo še paprike, ki jih bomo kasneje ohladili in nato okisali. Krompir naoljimo z oljčnim oljem, dodamo vejico timijana, zavijemo v folijo ter postavimo na žar oz. če je le-ta na oglje, v žerjavico.

In že smo pri glavni jedi - mesu. Trenutno je v trendu goveje. Kar cel kos kateregakoli že dela položimo na že pogorel ogenj in ga počasi dimimo. Kot rečeno so lahko kosi različni: od zarebrnice, tri-tipa, roastbeefa…

Če ne marate ne krompirja in ne govejega mesa, imate pa žar s ploščo, specite piščančja jetrca, že skuhano, strjeno in ohlajeno polento pa le še popecite na oljčnem olju.

Za zaključek obeda lahko spečete kar »navadna« jabolka, če pa so vam ljubši bolj eksotični okusi in imate litoželezno ploščo, pa lahko pripravite tudi takšno sladico: na plošči raztopite sladkor, da postane karamel, nato pa v njem povaljate narezane banane in jih pokapate z limono.

Tako: celo kosilo smo pripravili na žaru na prostem ob prijetni družbi in vrčku piva ter hkrati potešili tudi svojo otroško razigranost in zaljubljenost v ogenj. Ni lepšega kot ure in ure strmeti v ogenj in če nam obenem uspe pripraviti še odlično kosilo, bo naš dan popoln in prepričan sem, da bomo zaspali srečnejši.

In en po žaru dišeč dober tek vam želim!

In takole je končno videti, ko si privoščite prave kose (mesa in zelenjave ;) na pravem žaru...

 
 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.