OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Krača in pirin kruh (video) - Primož Dolničar

Krača in pirin kruh (video) - Primož Dolničar

21.02.2017

 Najbolj lačni lahko takoj kliknete na video, kako pripraviti telečjo kračo, vsi ostali pa se najprej nasmejte Primoževemu razmišljanju in si filmček oglejte šele na koncu :)

PIR in KRUH

 Pozdravljeni, tokrat bom zašel na področje zdrave prehrane, ljudskih šeg, vraževerja ter človeške neumnosti. Ustavil se bom pri meni tako ljubi piri, ki jo v kuhinji uporabljam že od samega začetka svoje kuharske poti. Predvsem (da vam čisto odkrito povem) sem piro vpeljal kot nadomestek riža, pa ne, da bi ju enačil in primerjal, ampak enostavno zato, da v slovensko kulinariko vpeljem nekaj lokalnega in tradicionalnega. Pira je namreč ena prvih žitaric, ki so jih gojili na Slovenskem. Vmes je sicer skoraj izginila, sedaj pa je zaradi ekološke pridelave spet prisotna, saj je ena bolj odpornih vrst žita.

In že smo prišli do modernih gurujev, ki vodijo naša življenja, nam jih lepšajo, skrbijo za naše lepe postave, dobro počutje, da, celo srečo. Skrbijo, da bomo umrli stari, nasmejani in mladostnega videza. Do takrat pa se bomo zato celo življenje odrekali dobrotam, kombinirali nemogoče kombinacije hrane, skratka živeli eno prazno življenje, polno odrekanja in preračunavanja, saj so ti guruji tako imenovani NUTRICIONISTI, ki vedo vse in še več o zdravi prehrani.

Vse lepo in prav, saj je veliko resnic v nutricionizmu, pa me vendar zanima, kako se počuti 22-letna nutricionistka, ki razlaga 100 let stari babici, kako mora začeti jesti, da bo ostala zdrava. Ja, hudiča, kako pa je prišla do sem?! Enostavno, a ne z njeno pomočjo.

Poti sta bili dve: 1. ali je živela v revščini (vsi vemo, da so diabetes in druge kronične bolezni srca in ožilja nekoč bile v domeni bogatih), 2. ali pa je enostavno jedla po zdravi pameti in se veselila življenja.

Res pa je, da je danes trend prehranjevanja usmerjen na poceni izdelke, ki resnično niso porok za dolgo in zdravo življenje in zato se socialno šibkejši potrošniki prenažirajo s poceni slabo hrano in izgubljajo prednost, ki so jo v preteklosti imeli pred bogatimi – ZDRAVJE.

Nasprotno pa materialno bolje preskrbljeni ljudje skoraj ne jedo več. Svet se je zares postavil na glavo.

A jaz nisem človek, ki bi vam solil pamet o tem, kako se “zdravo” prehranjevati, saj se tega niti sam ne držim… Lahko pa vam svetujem, kaj jesti, da boste srečni in zadovoljni, kako si pripravite okusen obrok (mogoče celo zdrav) in v njem uživate. Že ko osvojite te veščine, ste na dobri poti, da začnete dnevno kakovostno jesti in mogoče celo dočakate babičinih 80 ali celo100 let.

Na tem mestu sem se spomnil svojega očeta, ki ga vnuki ljubkovalno kličejo Pauli. Kljub temu, da bo kmalu vstopil v svoja 80-ta, je še zelo vitalen. Vnuke pelje tudi 100 km daleč, če ga prosimo, ukvarja se z računalništvom, fotografijo in je celo urednik svoje revije z majčkeno naklado ( pssst, okoli 8 kosov).

Seveda je rahlo predebel in kaj je šport, ve zadnjih 30 let le še s televizije. A vendar mu, kar se tiče gibanja, ne smem delati krivice, saj še vedno res veliko časa preživi na prostem, kjer nonstop nekaj brklja okoli hiše. Celo življenje pa je pristno domačo hrano in to v količinah, ki mu ustrezajo, ne pa količinah, ki bi jih moral po nasvetih gurujev jesti. On ne ve niti kaj so kosmiči niti kaj je pirin kruh, pa vendar nima ne holesterola, ne cukra in ima zdravo srce. In ravno zaradi njegovega nepoznavanja “zdravega prehranjevanja” je nastala anekdota, ki se je spomnim vedno, kadar v roke primem kakšen izdelek iz pire.

Nekega dne je prišla na obisk k mojim staršem “nutricionistično” ozaveščena soseda, zato je moja mama kot dobra gostiteljica poslala Paulija v trgovino po pirin kruh. Ko se je čez dobro uro vrnil s precej veliko vrečo, ga je mama začudeno pogledala in vprašala: ”Ja, kaj si pa še kupil?” Pauli pa je odgovoril: “Samo to, kar si naročila: pir in kruh.“

In tukaj bom končal vse te novodobne neumnosti in vam iskreno priporočil, da si za bližajočega pusta priskrbite eno telečjo kračo, zraven pa brez strahu pred smrtjo spečete pirin kruh iz bele pirine moke, ki vsebuje več lepka in ima zato boljše pecilne sposobnosti kot polnovredna pirina moka.

 Kako pripraviti telečjo kračo in pirin kruh – video

 Pa en velik dober tek vam želim in na zdravje z vrčkom pira ;)

 Pa še citat iz knjige Marka Zorka, “Knjiga mrtvih”:

 “Enkrat je bil mož, ki mu je umrla žena. Potem je enkrat umrl tudi on in ko je prišel v nebesa, je tam srečal ženo in sta srečno živela. In je rekla ona, a vidiš, kako nama je zdaj lepo, mož pa je rekel, a veš, kdaj že bi nama bilo tako lepo, če ne bi ti te zdrave hrane kuhala.”

 Napisala Tara, osem let

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.