43 praktičnih, iskrenih in preizkušenih receptov za vsakdan
Sardele v soli, marinirani surovi sardončki, šavor, escabeche, pečeni šuri na limoni, namaz iz belega tuna in sardele, tapenade, pašte iz slanih sardonov, rižotke, lešada, solata ali dve. Plave ribe so dostopen, bogat vir z beljakovinami, omega tri maščobnimi kislinami in minerali. Srečo imamo, da živimo v zaledju Jadranskega morja, ki nas preko celega leta zalaga s svežo divjo ribo.
Hudomušne vinske spremljave
Vandral sem po Slovenski Istri, otokih Jadrana in delal postanke po Sredozemlju ter si beležil značaje lokalnih vin ter jih pesnil s plavimi ribami. Garaško delo, za vas! Odkritje letošnjega leta je viška vugava, plavac mali med belimi hrvaškimi vini. Le h katerim jedem sem ga vtaknil?
12 portretov plavih rib
Sardelo poznate in skušo tudi. Kaj pa plavico, luca, iglico, trupca in šnura? Vsaka plava riba, ki plava v Jadranu in Sredozemskem morju, je predstavljena s kratkim življenjepisom in vrhunsko ilustracijo Sare Koncilja. Spoznali boste spolno življenje rib, njihove bivanjske teritorije, prehrambene navade in izvedeli, kdaj poteka sezona lova. In da, modroplavuti tun je zaščitena živalska vrsta.
Predstavitev ribolovnih območij Sredozemskega morja
V knjigi boste spoznali vsa označena FAO ribolovna območja, ki so obvezna informacija na prodajni deklaraciji ribe. Lažje se boste odločili, ali boste skušo ali sardelo kupili ali ne. Kaj je lokalno okolje je širok pojem, s poznavanjem območja ulova in vrst ribolovnih tehnik boste bolj ozaveščen, če ne suveren potrošnik plave ribe.
Klemen Košir, avtor