Potrebujemo: riž za rižoto Carnaroli ali Vialone Nano, repki škampov, bučke, zelenjavna jušna osnova, česen, šalotka, ekstra deviško oljčno olje, svež peteršilj, penina (prosecco)
Repke odtajamo. Bučko narežemo na male kocke, šalotko in česen nasekljamo. Pripravimo BIO zelenjavno jušno osnovo (zavremo liter vode in v njej raztopimo eno kocko), ki se ne sme ohladiti- hranimo jo na majhnem ognju.
Pazljivo odpremo dobro ohlajeno penino.
V loncu segrejemo oljčno olje in na njem na hitro popražimo šalotko. Dodamo riž, ga na hitro popražimo, da postekleni in zalijemo z 2 zajemalkama vroče jušne osnove. Premešamo, rižota mora stalno rahlo brbotati. Ko juha malo povre, dodamo novo zajemalko in vsake toliko časa premešamo. Tako riž kuhamo 16-18 minut.
Med tem v ponvi segrejemo oljčno olje. Dodamo česen in nekaj sekund pražimo- ravno toliko, da zadiši. Dodamo odtajane repke škampov in bučke ter vse skupaj med praženjem mešamo. Zalijemo z malce penine (med tem še sebi privoščimo kakšen požirek). Ko penina povre, po okusu solimo in malce popramo.
V skuhan riž naribamo parmezan, dodamo kocko masla, dobro premešamo, pokrijemo s pokrovko in pustimo nekaj minut pri miru. Nato v riž zamešamo vsebino iz ponve (repke in bučke) ter sveže nasekljan peteršilj.
Našo fantastično kreacijo serviramo v družbi dobro ohlajene penine in se prepustimo popolnemu užitku.