SESTAVINE:
- 6 šalotk
- 1 manjša glava koromača
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- sok pol limone
- 3 žlice sesekljane bazilike
- 6 strokov česna
- sol
- poper, nekaj bazilikinih listov za dekoracijo
- 100 g pelatov
- 50 g pinjol
- 25 g drobtin
- 1 žlica sladkorja
- 2 dl belega vina
- 2 dl rdečega vina
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 50 g masla
- 25 g sira pecorino dolce
- 12 lignjev očiščenih (tudi glave)
- 5 paradižnikov brez semen
- 150 g polente
- slaščičarska vreča za brizganje
PRIPRAVA:
Polento skuhamo, jo damo v model in ohladimo.
Sesekljamo vso šalotko, pol damo na stran, drugi polovici dodamo še sesekljan koromač.
V ponev damo 25 g masla in eno žlico olivnega olja, ter pražimo 5 minut na zmernem ognju. Dodamo nasekljane glave lignjev ter pinjole in pražimo še 5 minut. Dodamo belo vino in limonin sok ter povečamo temperaturo, da nam povre tekočina do polovice.
Dodamo drobtine, peteršilj, baziliko, sol in poper ter odstavimo, da se malo ohladi. Z maso napolnimo lignje ter jih prebodemo z zobotrebci. Ne polnimo lignjev preveč, ker se med kuhanjem skrčijo.
Drugo polovico šalotke popražimo, dodamo česen in dodatno pražimo 2 minuti, dodamo nasekljan paradižnik brez semen ter rdeče vino 1 dl. Pokuhamo 10 minut. Vse skupaj zmeljemo v omako. Dodamo pelate, mezgo, 1 dl rdečega vina, sladkor, sol in poper, v omako položimo lignje in jih kuhamo cca. 20 minut.
Polento zrežemo in jo popečemo v ponvi, položimo na krožnik, prelijemo z omako in lignji. Dekoriramo s svežo baziliko.