Vabljeni v našo restavracijo

Restavracija je odprta od ponedeljka do sobote, oglejte si dnevno ponudbo!

Preberi več

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WAGYU govedina v Šiški!

WAGYU govedina v Šiški!

31.05.2018

WAGYU govedina je ena najbolj cenjenih na svetu.

Izvira iz Japonske (wa-japonska, gyu-živina), od koder se je razširila po celem svetu. Genska zasnova poskrbi za maščobno pajčevino, po kateri je znan wagyu, za gosto prepletenost s sladkimi vlakni in marmoriranost, ki skrbi za sočnost in mehkobo. Meso je poleg edinstvenega okusa tudi zdravo, saj vsebuje visok odstotek OMEGA3 in OMEGA6 maščobnih kislin ter nenasičenih maščob.

Vzreja wagyuja je počasno in zahtevno delo, saj goveda za rast potrebujejo prosto pašo. Rastejo trikrat počasneje kot ostalo klavno govedo, ob zakolu so živali tudi tretjino manjše od standardnega goveda oziroma težke največ 470kg.

Prehrana mora biti strogo naravna, brez hormonskih dodatkov (rastni hormoni) ali antibiotikov. Pred zakolom živali hranijo z natančno odmerjenimi porcijami prvovrstnih žitaric in koruze ali pa s kombinacijo soje, krompirja in žita. Po zakolu se meso pregleda, saj mora dosegati ustrezne kriterije, kot je npr. visoka stopnja marmoriranosti. Zaradi genetskih sprememb lahko te živali akumulirajo veliko mišične maščobe.

To govedo ima zares lepo življenje. Pasejo se na prostem (vendar se ne smejo pretirano gibati), v hlevu jih ročno masirajo in jim predvajajo klasično glasbo... To se seveda odrazi na kakovosti in okusu mesa. Zrezek mora biti tako mehak, da ga ni potrebno rezati z nožem, idealno slan in lahak.

Ker se najboljša kobe govedina prodaja kot zlato (nekateri ji pravijo Rolls Royce med govedinami), v japonskih restavracijah natakar gostu prinese surov zrezek in digitalno tehtnico, potem pa se obrok naroči glede na težo (tako zrezka kot denarnice). Ker se letno vzgoji le približno 4000 goved, je cena za kg najmanj 400€.

Kaj je razlika med kobe in wagyu govedino?

Na Japonskem označujejo meso glede na regijo, iz katere prihaja. Kobe je le poimenovanje za wagyu iz določene regije, spada pa v isto pasmo (gre za iste gene). Wagyu se v restavracijah streže tudi pod imenom kobe. Sicer pa je to pasma goveda Tajima -ushi.

Pravo wagyu govedino boste lahko sicer okusili samo na Japonskem, ker Japonska mesa sploh ne izvaža v EU. Izvažajo samo seme goveda, s katerim rejci drugod po svetu osemenijo druge pasme (najpogosteje govedo pasme black angus) in dobijo »Kobe-style« govedino.

 
 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

Facebook

 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.