Sipino črnilo 500g
Sipino črnilo spremeni vsakdanje jedi v pravi estetski in gurmanski užitek. Poskusite pravo sicilijansko specialiteto!
Sest.: sipino črnilo, sol, voda, sol, gostilo E415 (ksantan gumi). ALERGENI: MEHKUŽCI. Brez glutena. / Uporaba: razredčiti in dodati kuhanemu obroku. 1g črnila / 100g obroka.
Več »
Enciklopedija pravi, da je sipino črnilo izloček sipinih žlez, lahko pa ga pridobimo tudi iz drugih mehkužcev na primer lignjev ali hobotnic.
Včasih se je sipino črnilo uporabljalo za izdelavo črnil, danes pa je namenjeno izključno za kuhanje. Lahko ga uporabimo kot preliv za razne predjedi in predvsem za krožnike testenin, največ ga tako uporabljajo na Siciliji, je pa sipino črnilo značilno tudi za Srednjo Italijo, natančneje Toskano, kjer delajo izvrstno rižoto s sipinim črnilom. Nekoč hrana za revne, ki niso od ulova nič zavrgli, je postala današnja specialiteta, ki daje jedem močan okus in vonj morja.