- 1-2 lončka fregole (250-300g)
- 400g morskih sadežev (lahko zmrznjenih)
- 0,5l paradižnikove mezge
- 1-2 paradižnika
- Po želji: kozarec belega vina
- 2-3 stroke česna
- čebula
- oljčno olje, sol, poper
- sveži listi peteršilja ali koriandra
- zelenjavna ali ribja osnova za zalivanje
Na olju rahlo prepražimo na drobno sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezan svež paradižnik in čez minuto ali dve del česna. Dodamo fregolo, malo premešamo, da se napoji z vseh strani, zalijemo z vinom, premešamo in zalijemo še z juho toliko, da je fregola pokrita. V nadaljevanju kuhamo kot rižoto. Izmenično zalivamo s paradižnikovo mezgo in juho. V drugi ponvi na olju zarumenimo ostanek česna in dodamo morske sadeže. Če bomo uporabili zmrznjene, jih odtajamo na cedilu, da odcedimo višek vode. Pred koncem kuhanja fregoli dodamo morske sadeže in nasekljan peteršilj. Fregola mora biti skuhana al dente, nikakor prekuhana, ampak še kompaktna.