SESTAVINE:
- 1/2 malega rdečega feferona
- 1 strok česna
- 600 g školjk
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
- sol
- 1 šalotka
- 250g špargljev
- 80 ml paradižnikove mezge
- sveža bazilika
- 400g sipinih špagetov (navadne špagete lahko obarvamo s sipinim črnilom)
PRIPRAVA:
Očiščene šparglje najprej zavremo nato jih odcedimo ter jih natrgamo na koščke(zavržemo trd-oleseneli spodnji del).Školjke dobro speremo ter jih v pokriti ponvi, na žlici olivnega olja, postavimo na močen ogenj vse dokler se ne odprejo.Školjke ki se niso odprle zavržemo.
Sedaj v večjem loncu na žlici olivnega olja prepražimo 1/2 na koščke narezanega feferona ter drobno narezano šalotko in česen. Dodamo koščke špargljev, školjke, peteršilj in sol ter vse skupaj kuhamo, približno 2 minuti na majhnem ognju.Sedaj dodamo še paradižnikovo mezgo ter (po potrebi, zalijemo z malo mlačne vode ali vina) kuhamo nadaljni 2 minuti. Med tem časom skuhamo špagete (al dente) v veliko vode. Jih odcedimo ter stresemo v lonec z pripravljeno omako iz školjk. Nežno premešamo. Sedaj v štiri pripravljene "vrečke" (izdelamo jih iz papirja za peko), ki smo jim dno premazali z malo olivnega olja, razdelimo celotno količino špagetov z omako. "Vrečke" zašijemo ali enostavno prekrijemo z alu folijo, ter jih pečemo v segreti pečici (180°),5 min. Postrežemo jih tako da "vrečke" razvežemo/odkrijemo in jih položimo na krožnik. Špagete dekoriramo z lističi bazilike.