SESTAVINE (za 4 osebe):
- 16 velikih očiščenih kozic
Za hrustljavi dresing:
- 4 žlice sojine omake
- 2 limeti (samo sok)
- 60 g olupljenega ingverja
- 2 nasekljani mladi čebuli
- 2 manjši pesti sesekljane sveže mete
- 2 pesti svežega peteršilja
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 60 g zdrobljenih indijskih oreščkov
Za mango salso:
- 1 mango, olupljen in narezan na 1 cm kocke
- 4 žlice sesekljane sveže bazilike
- 4 žlice sesekljane sveže mete
- 4 čajne žličke medu
- sok 1 limete
Za pečen riž:
- 500g jasminovega riža
- 4 čajne žličke olivnega olja
- sol
- sveže mlet črni poper
- 4 čajni žličke sojine omake
- 4 mlade čebule
- 2 stepeni jajci
- 2 žlici svežega peteršilja
PRIPRAVA:
Kozice solimo in popramo ter popečemo.
Dresing: v kozico damo sojino omako, limetin sok in sladkor, v čisto krpo naribamo ingver in istisnemo sok. Kuhamo približno 5 minut, dodamo zdrobljene indijske oreščke, mlado čebulo, meto in peteršilj ter premešamo. Odstavimo z ognja.
V ponvi popečemo mlado čebulo, dodamo kuhan riž in stepeno jajce. Na ognju držimo še približno minuto, in dodamo ostale sestavine za pečen riž. Premešamo.
Vse sestavine za salso damo v posodo in dobro premešamo.
Na krožnik položimo riž, nanj postavimo popečene gambere, prelijemo z dresingom, dekoriramo z mango salso.