- 1kg muškatnih hobotnic
- 1 korenje
- 1 čebula
- 100ml ekstra deviško oljčno olje Morettini
- 1 sesekljana čebula
- 1 strok česna
- 1 kozarec belega vina
- 400g paradižnika (ali pelatov)
- sol
- pekoča paprika (po okusu)
- 300g fregole
- sesekljani listi svežega peteršilja
- sir grana padano
Priprava: Najprej v vodi, ki smo ji dodali 1 korenje in 1 čebulo, skuhamo hobotnice. Kuhajo naj se cca 40 minut, nato jih odcedimo. Vodo od kuhanja shranimo!
V posodo vlijemo 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja, dodamo sesekljano čebulo in sesekljan strok česna ter zlato rumeno popražimo (cca 1 minuto), nato dodamo hobotnice in dobro premešamo. Po 2 minutah zalijemo s kozarcem belega vina, premešamo in pokuhamo še pol minute, da alkohol izpari, nato dodamo narezan paradižnik ali pelate, po želji kanček pekoče paprike ter solimo. Zdaj dodamo še 300g fregole in zalijemo z juho, ki smo jo prihranili od kuhanja hobotnice. Kuhamo na enak način kot rižoto. Jed je kuhana v 12-15 minutah. Postrežemo jo posuto s sveže nasekljanimi peteršiljevimi listi in naribanim sirom grana padano.