SESTAVINE:
- 375 g olupljenega krompirja
- 55 g masla
- 25 g drobno sesekljane čebule
- 1 žlica moke
- 125 g fileja polenovke (brez kože, narežemo ga na kocke)
- 125 g lososa (brez kože, narežemo ga na kocke)
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
- 1 lovorov list
- 1.5 žlice mleka
- 75 ml mleka
- 50 ml zelenjavne juhe (ali jušne osnove)
- 50 g naribanega sira
- 1 rahlo stepeno jajce
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 180C. V loncu zavremo vodo in jo malo posolimo, dodamo krompir ter zmanjšamo ogenj in kuhamo 15-20 minut. Odcedimo ter naredimo krompirjev pire s polovico mleka in polovico masla.
V majhni posodi stopimo preostalo maslo, dodamo čebulo in malo jušne osnove. Pražimo na zmernem ognju, vse dokler zmes ne postane mehka in gladka. Dodamo moko in mešamo na majhnem ognju naslednjih 30 sekund. Počasi vlivamo še preostalo mleko, nato še jušno osnovo ter pustimo vreti približno 1 minuto.
Dodamo ribo, peteršilj ter lovorov list. Kuhamo približno 3-4 minute.Odstranimo lovorov list, ter med mešanjem počasi dodajamo sir. Mešamo vse dokler se sir ne stopi. Posolimo in popopramo.
Tako pripravljeno zmes sedaj razdelimo v tri glinene ali keramične posodice. Na vrh vsake posodice enakomerno porazdelimo krompirjev pire ter prelijemo z rahlo stepenim jajčkom. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 15 min. (da jed zlato porumeni). Ko je jed pripravljena, jo okrasimo s pomočjo zelenjave (kot prikazano na fotografiji) in postrežemo.