SESTAVINE:
- 2 x 230- gramsko pakiranje vlečenega testa
- 400 g zelišč (lahko koprive, blitva, špinača,..)
- 1 šalotka
- 150 g kisle smetane
- 300 g lososa
- 30 g masla
- sol
PRIPRAVA:
Operemo ter osušimo zelišča in šalotko. Šalotko na drobno sesekljamo ter jo v ponvi prepražimo na maslu, ji dodamo zelišča narezana na trakove in vse skupaj posolimo. Ponev pokrijemo in vse skupaj kuhamo približno 3-4 minute na srednjem ognju (oz. dokler zelišča ne spustijo vode). Snamemo pokrovko ter nadaljujemo s kuhanjem na majhnem ognju, dokler vsa tekočina ne izpari. Pustimo ohladiti.
Razvlečemo testo. Modelček obložimo z navlaženim pek papirjem.Na dno postavimo prvi sloj testa ter ga enakomerno prebodemo z vilico.Sledi sloj pripravljenih in ohlajenih zelišč in nato na koščke narezan losos ter polovica pripravljene kisle smetane.Vse skupaj nanesemo približno 3 cm od roba (tako da kasneje lahko testo zavihamo).
Drugi list vlečenega testa narežemo na približno centimeter debele trakove. Trakove vzporedno polagamo čez filo. Trakovi naj se končajo kakšen cm ali 2 od roba, tako boste testo lažje zavihali. Sedaj rob spodnjega lista testa zapognemo gor in proti centru (čez trakove in filo pod njimi). Pito položimo v segreto pečico (220°C) in pečemo približno 20 minut. Postrežemo jo s preostalo količino kisle smetane.