za 6 oseb
- 200g tankih špargljev
- sol
- 8 skodelic piščančje juhe
- 450g fregole
- ekstra deviško oljčno olje
- 1 velika šalotka, drobno sesekljana
- 1 strok česna, stisnjenega
- 1/4 žličke pekoče paprike
- 2-3 čajne žličke fino naribane limonine lupinice
- 1/4 skodelice naribanega sira pecorino (nekaj ga prihranimo za okras)
- 1 žlička sveže mletega črnega popra
V velikem loncu zavremo osoljeno vodo. Dodamo beluše in jih blanširamo, da postanejo svetlo zeleni in so še hrustljavi (ne več kot 1 minuto). Odcedimo in ohladimo z mrzlo vodo. Narežemo šparglje na dobrega pol centimetra široke rezine, vršičke pustimo v dolžini cca 3-4cm. Nekaj vršičkov pustimo za okras. V drugem velikem loncu zavremo juho. Dodamo fregolo. Kuhamo, dokler ni kuhana al dente (cca 15 minut oz. po navodilih proizvajalca), odcedimo. Medtem, ko se fregola kuha, v majhni ponvi na srednje močnem ognju segrejemo 1 žlico oljčnega olja, dodamo šalotko, česen in pekočo papriko. Pražimo šalotko, dokler se ne začne mehčati (1-2 minuti), dodamo fregolo in premešamo. Če je fregola preveč lepljiva, dodamo še eno žlico olivnega olja. Odstranimo z ognja. Primešamo beluše, limonino lupino, 1/4 skodelice sira, 1 čajno žličko soli in popra. Postrežemo toplo, okrašeno s prihranjenimi vršički belušev in potreseno z naribanim sirom.