-
2 skodelici češnjevega paradižnika (prepolovljenega)
-
3 stroki česna (neolupljeni)
-
1 žlička sladkorja
-
1/2 žličke posušenega origana
-
sol, sveže mlet črni poper
-
1 žlico + 1 čajno žličko ekstra deviškega oljčnega olja
-
200g fregole
-
1 žlica pinjol
-
3/4 skodelice sveže bazilike
-
1 žlica sveže naribanega parmezana
-
1/3 skodelice grobo sesekljanih črnih oliv brez koščic
-
85g kozjega sira, nadrobljenega
-
svež origano, za okras ( neobvezno)
Pečico segrejemo na 190°C. V pekač zložimo paradižnike, neolupljene stroke česna, sladkor, posušen origano, dodamo po ščepec soli in popra ter 1 čajno žličko olivnega olja. Pečemo 25 minut , dokler paradižniki ne začnejo karamelizirati. Medtem skuhamo fregolo po navodilih z zavitka. Stisnemo pečene stroke česna iz lupine; zmiksamo ga v multipraktiku s pinjolami, baziliko, ščepcem soli in popra ter 1 žlico olivnega olja (lahko pa uporabite že narejen pesto). Dodajmo parmezan, zmiksamo. V skledi zmešamo fregolo, paradižnik, olive, kozji sir in pesto. Po želji fregolo po vrhu lahko potresemo še s sveže nasekljanim origanom.