za 4 osebe:
- 250g fregole
- 250g bučk
- 1 srednje velik korenček
- 1 mala stebelna zelena
- 200g češnjevega paradižnika (datterini)
- 50g pora
- bazilika po okusu
- ekstra deviško oljčno olje
- sol po okusu
Pripravimo zelenjavno juho (iz korenja in stebelne zelene, narezanih na kocke, dodanih v 2 litra hladne vode). Medtem v lonec, v katerem bomo pripravljali fregolo, damo 2 žlici olja in na njem prepražimo por. Po potrebi dodamo zajemalko juhe. Ko je por mehak, dodamo paradižnik. Kuhamo 5 minut, dodamo sol in na kocke narezane bučke. Ko so bučke kuhane al dente, dodamo fregolo in kuhamo kot rižoto z dodano zelenjavno juho (če fregola popije vso juho, lahko zalijemo še z vrelo vodo). Na koncu dodamo sesekljano ali na roke natrgano baziliko.