SESTAVINE (ZA 2 OSEBI):
- očiščen brancin 400/600
- kakovostno oljčno olje
- sol in poper
- 4 veliki krompirji
- češnjev paradižnik
PRIPRAVA:
Brancina odtajamo in osušimo s papirnato brisačko. Namažemo ga z oljčim oljem (tunaj in znotraj), malce ga posolimo. Pokrijemo ga z alufolijo in ga pustimo počivati.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na polcentimetrske kolobarje ter ga v skledi zmešamo z nekaj oljčnega olja in na polovičke narezanim češnjevim paradižnikom. Rahlo osolimo in popramo. Pekač nežno namastimo z oljčnim oljem in nanj položimo krompir s paradižnikom. Položimo v pečico. Vsake toliko krompir premešamo.
Čez 20 minut krompir odmaknemo na rob pekača in dodamo brancina. Pečemo še nadaljnih 20 - 30 minut, odvisno od teže ribe.
Pekač vzamemo iz pečice. Ribo sfiliramo, meso položimo na krožnik, ga po okusu dodatno solimo in pokapamo z oljčnim oljem. Zraven dodamo še krompirček in postrežemo.
NASVET: kako preveriti, ali je riba že pečena? Na hrbtu ob kosti v meso zabodemo nož. Če gre nož nežno in brez problema v meso, je riba pečena. Če še vedno nismo gotovi, lahko meso malce privzdignemo z nožem in preverimo.
VINSKA SPREMLJAVA: ob brancinu je skorajda obvezna. Predlagamo Les Enfants kleti Villa Russiz.