SESTAVINE:
- 280 g riža
- 12 jedrc pokrovač
- 1 liter blage ribje juhe (lahko tudi zelenjavna jušna osnova)
- 1 žlica sesekljane čebule
- 1 šopek peteršilja
- suho belo vino
- 70 g masla
- sol
- bel poper
PRIPRAVA:
Operemo jedrca pokrovač ter ločimo beli del od oranžnega. Oranžen del drobno nasekljamo ter ga pražimo na čebuli in maslu (30g). Dodamo riž in pustimo dušiti kakšno minuto. Mešamo. Dodamo vino in pustimo, da izpari.
Vlijemo vrelo juho in kuhamo na srednjem ognj. Občasno premešamo, dokler ni riž kuhan in rižota še malo tekoča.
Kakšno minuto, predno je riž kuhan, v ponvi na močnem ognju pocvremo jedrca kapesant na preostalem maslu. Solimo in popramo.
Vse skupaj zmešamo in razdelimo na krožnike. Posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem in še vroče postrežemo.