OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Varno shranjevanje, odmrzovanje in pripravljanje zamrznjene hrane

Varno shranjevanje, odmrzovanje in pripravljanje zamrznjene hrane

04.11.2010

 

Kako zamrzovanje ohrani hrano?

  • Bakterije se na zamrznjeni hrani ne morejo množiti, zato je zamrzovanje najbolj varen način shranjevanja hrane.
  • Danes je hrana zamrznjena po hitrem postopku v šok komori – voda v hrani zamrzne v manjše ledene kristale in zmanjša možnost poškodbe celične strukture. Hitro zamrzovanje in shranjevanje pri temperaturi -18°C ali manj popolnoma onemogoči naravni proces razpadanja.
  • Če pravilno shranjujete zamrznjeno hrano, bo ohranila barvo, čvrstost, hranilno vrednost in okus.

Kako lahko varno shranimo zamrznjeno hrano?

Naravno zamrzovanje ohrani vse hranilne snovi in vitamine brez nepotrebnih konzervansov.

Če boste sledili spodnjim navodilom, boste ohranili zamrznjeno hrano svežo dlje časa.

  • Zamrznemo lahko vse vrste hrane, razen nekaterih, pri katerih se kakovost izgubi (solata, paradižnik, kumare, smetana itd.).
  • Hrano, zmrznjeno pri -18°C ali manj, bomo lahko varno uporabljali nedoločen čas.
  • Domači zamrzovalniki bi morali delovati pri -18°C ali manj. Če vaš zamrzovalnik ne ohrani sladoleda v trdnem stanju, je njegova temperatura nad priporočeno.
  • Vedno upoštevajte navodilo na pakiranju »uporabno do«. Datum, ki ga določi proizvajalec, je pokazatelj kvalitete, kar pomeni, da bo hrana do označenega datuma vrhunske kvalitete, če bo shranjena  pri -18°C ali manj. Za shranjevanje hrane pri 3 ali 4 zvezdicah bodo proizvajalci priporočili »shranjujte do datuma uporabe« (oglejte si spodnjo tabelo zvezdic).
  • Po datumu “uporabno do” je kvaliteta hrane lahko očitno slabša, vendar proizvod kljub temu ostaja varen za uporabo.
  • Poskusite s hrano rotirati – novo kupljene izdelke položite zadaj, stare pa porabite prej.
  • Shranjujte hrano v primerni embalaži, v zamrzovalnih ali neprepustnih vrečkah ali posodah.
  • Pravilo »hladnejše je boljše« velja za večino hrane. Zamrzovalniki imajo lestvico zvezdic, ki nam pokaže, pri kateri temperaturi naj bi delovali.
  • Kaj pomenijo naslednje oznake zvezdic pri zamrzovalnikih?

*

Hladilni predal

-6°C

**

Hladilni predal

-12°C

***

Hladilni predal

-18°C

****

Zamrzovalnik

-18°C

Temperatura hitrega zamrzovanja (Fast Freeze) v zamrzovalniku s štirimi zvezdicami: **** = -26°C

Koliko časa je zamrznjena hrana uporabna?

Kako dolgo lahko posamezne izdelke hranite

Hrana mora biti pravilno pakirana in zamrzovalnik mora neprekinjeno delati. Na embalaži zamrznjene hrane je pogosto naveden podatek, koliko časa lahko shranjujemo hrano v zamrzovalnikih, ki imajo oznako zvezdic. Kot napotek vam navajamo priporočeni NAJDALJŠI čas shranjevanja različnih vrst hrane pri -18°C.

Izdelek

Zamrzovalna doba (v mesecih)

Zamrznjen brokoli

15

Zamrznjen stročji fižol

18

Zamrznjen brstični ohrovt

15

Zamrznjeno korenje

18

Zamrznjena cvetača

15

Zamrznjeni koruzni storži

12

Zamrznjen grah

18

Zamrznjen krompirček

24

Zamrznjena špinača

18

Surovo meso in mesni izdelki

Zamrznjena govedina – zrezki

12

Zamrznjena mleta govedina

10

Zamrznjena jagnjetina – kosi

10

Zamrznjena svinjina – kosi

6

Zamrznjene salame

6

Zamrznjena slanina

2-4

Zamrznjena perutnina

12

Ribe in lupinarji

Plava riba (slanik, losos, skuša, itd.)

4

Zamrznjena polenovka, vahnja itd.

8

Morski list, morska plošča itd.

10

Zamrznjene kozice, jastog, rakovica

6

Zamrznjene školjke, ostrige

4

Druga hrana

Sladoled

6

Te številke se nanašajo na zamrznjene izdelke, namenjene prodaji; doma zamrznjena hrana zagotovo ne bo obdržala iste kvalitete enako dolgo.

Zamrzovanje doma

Domači zamrzovalniki so primerni za shranjevanje kupljene zamrznjene hrane

Vaš domači zamrzovalnik hrane ne zamrzne dovolj hitro, da bi preprečil poškodbo celic. Kupljena zamrznjena hrana je bila strokovno in dovolj hitro zamrznjena, da je ohranila vitamine, hranilne snovi, čvrstost in barvo – ohranila je vse dobro. Vaš domači zamrzovalnik ni namenjen zamrzovanju hrane iz vaše kuhinje, pač pa shranjevanju kupljene zamrznjene hrane.

Sveže zamrznjeno

Zelenjava je zamrznjena nekaj ur po obiranju

Zamrznjena zelenjava je lahko celo bolj sveža od same “sveže” zelenjave, ker je zamrznjena takoj po obiranju, takrat, ko je najbolj kvalitetna.  Pri zamrznjeni hrani tudi več prihranimo, ker je pripravljena v velikih količinah. Dobava in povpraševanje omogočata nižje cene izdelkov. Ker se jih zelo malo pokvari, vam proizvajalci svoje izgube ne morejo zaračunati! Zamrznjeni proizvodi lahko vsebujejo več hranilnih snovi kot enaki sveži izdelki.

Zamrznjena zelenjava dokazano vsebuje več vitamina C

Oglejte si, koliko vitamina C se izgubi, ko zelenjava leži na policah v trgovini ali v vašem hladilniku. “Sveža” špinača izgubi 77% vitamina C v samo dveh dneh!  In zapomnite si, da boste imeli srečo, če boste kupili samo dva dni staro špinačo. Ko sveža zelenjava pride v trgovine, je ponavadi stara že teden dni.

Količina vitamina C

(mg/100g)*

Svež grah

22.1

Svež grah  (po dveh dneh)

14.1

Zamrznjen grah

20.2

Sveža špinača

17.0

Sveža špinača  (po dveh dneh)

4.1

Zamrznjena špinača

14.0

Svež stročji fižol

16.4

Svež stročji fižol (po dveh dneh)

7.9

Zamrznjen stročji fižol

14.3

*Vir: Deutsches Tiefkuhlinstitut

Pakirana zamrznjena hrana

Vse dobro naj ostane zapakirano, pripravljeno za na mizo!

Zamrznjena hrana se uporablja že presenetljivo dolgo. Stari Rimljani in Kitajci so tisoče let zamrzovali hrano v votlinah, napolnjenih s snegom, preden jo je Clarence Birdseye ponudil nam vsem! Tukaj je nekaj prednosti zamrznjene hrane:

  • Kvaliteta in okus se ohranita, ker se na ta način ne tvorijo neželeni veliki ledeni kristali. Hranilne snovi se naravno zamrznejo skupaj s hrano.
  • Obstaja manj možnosti, da se hrana v zamrzovalniku »zažge«. To se zgodi, če pride v stik z zrakom. Kupljena zamrznjena hrana pa je pakirana  popolnoma nepredušno.
  • Ker je pakirana zamrznjena hrana zamrznjena takrat, ko je najbolj kvalitetna, ima na vaši mizi boljši okus kot hrana, zamrznjena kasneje, ko izgubi večino hranilnih snovi.
  • Vsebnost vitaminov v zamrznjeni hrani je pogosto večja, ker zamrzovanje upočasni izgubo vitaminov in hranilnih snovi, kar se sčasoma vselej zgodi.
  • Domači zamrzovalniki so namenjeni shranjevanju že zamrznjene hrane in ne zamrzovanju sveže hrane, saj sodobne tehnologije pomagajo zamrzniti svežino!

Ohranite zamrznjeno hrano svežo

Tri načini, kako ohraniti svežino zamrznjene hrane, kot da je bila ravnokar zapakirana

  • Ko kupujete zamrznjeno hrano, vedno preverite, da embalaža ni poškodovana.
  • Zamrznjeno hrano kupite ob koncu nakupovanja in vse zamrznjene izdelke zapakirajte skupaj.
  • Zamrznjene izdelke dajte čim prej v zamrzovalnik.

Varni načini odmrzovanja

Glede na to, koliko časa imate, obstajajo trije varni načini odmrzovanja zamrznjene hrane.

  • Hrano odmrznemo zato, da jo lahko med kuhanjem dovolj segrejemo in s tem uničimo škodljive bakterije.
  • Poznamo tri varne načine odmrzovanja hrane:
    1. v hladilniku
    2. v hladni vodi
    3. v mikrovalovni pečici (najbolj pomembno je slediti navodilom proizvajalca)
  • Najbolje je, če vnaprej načrtujete počasno, varno odtajevanje v hladilniku. Spodnji predal hladilnika je idealen.
  • Za hitrejše odmrzovanje položite hrano v neprepustno plastično vrečko in jo potopite v hladno vodo. Vodo menjajte vsakih 30 minut. Po odmrznitvi hrano takoj pripravite.
  • Za odmrzovanje pripravljenih obrokov vedno sledite navodilom.

Priprava hrane v zamrznjenem stanju

Dandanes lahko zamrznjene obroke pripravite kar zamrznjene!

  • Veliko obrokov lahko varno pripravljate kar v zamrznjenem stanju, ker proizvajalci hrane s svojo metodo kuhanja zagotavljajo, da bo hrana dobro pripravljena. Če na embalaži piše »pripravite zamrznjeno«, boste s pazljivim upoštevanjem navodil dosegli najboljši rezultat.
  • Zelenjavo vedno pripravite zamrznjeno, ker boste s tem ohranili hranilne snovi.

Ponovno zamrzovanje hrane

Nekaj nasvetov

  • Ponovno zamrzovanje hrane ni priporočljivo z vidika varnosti.
  • Ponovno zamrzovanje hrane ni priporočljivo z vidika kvalitete.
  • Glavni razlog proti ponovnemu zamrzovanju so nepravilne metode odmrzovanja, recimo predolgo taljenje hrane pri sobni temperaturi ali pregretje hrane, preden jo ponovno zamrznemo.

Shranjevanje odtaljene hrane

Odtaljeno hrano morate shraniti v hladilniku

  • Z odtaljeno hrano morate ravnati ravno tako previdno kot s hlajeno – hraniti jo morate v hladilniku.
  • Odtaljeno hrano morate skuhati ali speči čim prej.
  • Paziti morate, da sokovi, ki se sproščajo s taljenjem, ne kapljajo po policah hladilnika. Odtaljeno meso hranite pokrito na dnu hladilnika največ 24 ur, razen če vam proizvajalec ne svetuje drugače.
 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.