OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Kako do okusnega zrezka?

Kako do okusnega zrezka?

02.07.2014

Radi imamo sočen, dobro pečen (ne prepečen!) zrezek. Vse, kar potrebujemo, je res kakovosten kos mesa (brez zapletenih tehnik pečenja in ekstravagantnih omak), da dobimo dober sočen zrezek. Meso je v osnovi preprosta, staromodna hrana. Torej - zakaj je kljub vsemu pripravljanje zrezka tako prekleto težko? Kup razlogov je, da gre pri pripravi zrezka kaj narobe. In končni rezultati: vse od neprivlačne sive zunanjosti do preveč pečenega mesa v notranjosti.

 Če še niste obupali nad tem, da tudi vi pripravite popoln zrezek, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo do cilja.

 1.      Odpravite se v pravo trgovino (predlagamo COOLHOUSE!)

Ni vsako meso pravo za dober zrezek. In ne bojte se vprašati, kako pripraviti sočno meso.

 2.     Iz hladilnika v ponev

S pravočasno odločitvijo, da boste pripravljali zrezek, ste premagali prvo oviro.

Meso morate (odvisno od debeline mesa) vzeti iz hladilnika vsaj pol ure pred peko. Če je meso debelo več kot centimeter, ga pustite na pultu vsaj eno uro, še raje dve.

Zakaj je to pomembno? Če zrezek vržete v ponev direktno iz hladilnika, bo neizogiben rezultat nedvomno neokusen, vsekakor pa neprivlačen siv zrezek.

 3.     Začimbe

Ko gre za začimbe, ne bodite zadržani. Notranjosti zrezka ne morete začiniti, torej je potrebno intenzivno začiniti zunanjost. Za dobro meso ni potrebno kupovati »ustvarjalnih« začimb. Da ima zrezek okus po zrezku je povsem dovolj debela morska sol in grobo mlet poper. Naj se začimbe vidijo!

 4.     Strah pred dimom

Ne bojte se dima iz težke litoželezne ponve. Da se vam maščoba ne zažge, priporočamo peko na olju, ki dobro prenaša visoke temperature ( kot npr. olje iz grozdnih pečk , ki ga dobite v CH). Na koncu okus lahko še izboljšate s koščkom masla. Če imate zares debel zrezek, mu takoj, ko ga opečete, znižajte temperaturo v ponvi. Tako boste dobili krasno skorjo in mehko notranjost.

 5.     Kuharski občutek za temperaturo

Nekateri kuharji pravijo, da začutijo, ko je zrezek pečen. Super! Tak občutek dobijo po kar nekaj kilometrine (in zažganih zrezkih), zato si je potrebno pomagati drugače. Zagovorniki termometra vzamete le-tega in se prepričate. Ker pa tudi tega pripomočka vsak nima pri roki, zrezek najlažje pripravite tako, da ga v ponvi opečete, potem pa prestavite v pečico na visoko temperaturo (200°C) in spečete do konca.

 6.     Naj se ohladi!

Zrezku je treba pustiti, da si oddahne, nikar ga takoj ne režite. Meso potrebuje čas za počitek, da se sokovi prerazporedijo. Za tanke kose bo dovolj 5 do 10 minut; za večje, debelejše zrezke pa 10 do 15 minut. Saj se vaš zrezek ne bo prehladil!

 7.      Zarežite v zrezek!

Prišli ste že skoraj do konca! Ne pojdite zdaj v napad na meso kot drvar s kakšnim topim rezilom. Prav tako poskrbite, da boste zarezali pravokotno na vlakna mesa. Tako bo lažje rezati, videz zrezka bo lepši in še okus bo boljši. Trojna zmaga!

 8.     Prišli smo do konca

Pa ga imamo!

Če želite izjemen kos mesa (ki ste ga kvaliteti primerno plačali in ga res ne želite uničiti) spremeniti v prav tako izjemen zrezek, se je vredno potruditi in tudi povprašati po »malih skrivnostih velikih mojstrov«. Naj ne bo priprava dobrega zrezka nekaj, kar obvladajo samo profesionalci.

Zdaj pa si oddahnite, se sprostite in uživajte v zrezku. Prepričani smo, da je okusen!

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.