OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Primožev blog - tomahawk na žaru (video)

Primožev blog - tomahawk na žaru (video)

23.04.2017

Še vedno smo za žarom in najbolj neučakani boste takoj vrgli pogled na tole mojstrovino, vse ostale pa le-ta čaka takoj za Primoževim tekstom...

SPOMLADANSKO RAZSTRUPLJANJE 

Ko sem snemal današnji video prispevek, je bil v nasprotju z letnim časom zelo vroč in sončen dan. Na žalost ali pa na srečo se je ozračje nekoliko ohladilo, tako da sedaj imamo pravo aprilsko vreme in po vsej verjetnosti nas za 1. maja kot že mnogo let do sedaj ponovno čaka dež . Stal sem tako za žarom in pekel ta prečudovit kos mesa, reče se mu tomahawk, ko sem na tleh opazil špičast poganjek, ki je vzbudil mojo pozornost. Sklonil sem se, ga previdno odkopal in na koncu odtrgal. Bil je to bambusov poganjek, ki me je spomnil kitajskih restavracij in njihove kulinarike, ki vsebuje velike količine bambusa.

Po končanem snemanju mi moja raziskovalna žilica še vedno ni dala miru in spustil sem se v raziskovanje bambusov, v kar sem vključil tudi svojo mamo, ki se je dela lotila z še večjo vnemo kot jaz. Rezultat brskanj za informacijami je, da zdaj o bambusu vem veliko več kot prej (a še zdaleč ne vsega). Kljub ugotovitvi strokovnjaka, ki je pregledal slike moje najdbe in njegovi potrditvi, da poganjek ni strupen oz. je užiten, pa se kar nekako ne morem odločiti, da bi »eksperiment bambus« izpeljal do konca in bi poganjki končali tudi v loncu. Kdo ve, mogoče pa v prihodnjih dneh zberem pogum in se lotim priprave. Me je pa raziskovanje bambusa napeljalo na razmišljanje koliko dobrot, ki so tudi zdrave in čisto zastonj, najdemo v naravi.

V petek sem v svoji delavnici (tako rečem svojemu kulinaričnemu studiu, ki je včasih bil mizarska delavnica) gostil skupino nadebudnih kuharjev, ki so hoteli izvedeti resnico koncepta »z vrta na mizo«. V možganih mi je še vedno odzvanjal bambus, zato sem se odločil, da petkovo kuharsko delavnico posvetim sezonskim sestavinam, ki prosto rastejo v naravi. Poleg špargljev, mladih bukovih listov in brezovega soka so glavno vlogo prevzele koprive. Ne le, da so odlične, so tudi že pregovorno zdrave in rastejo skoraj za vsako hišo. Najboljše za nabiranje in uživanje so ravno spomladi, ko začnejo po obronkih gozdov, ob rekah in za hišami odganjati mlade rastlinice. Koprive rastejo celo leto, najboljše pa so prav zdaj. O njihovih zdravilnih učinkih je že skoraj nesmiselno razglabljati, a če povem tole, škoditi ne more: manj jih termično obdelujemo, bolj so zdrave in zelo primerne za spomladansko razstrupljanje. Na delavnici smo jih vseeno čudežno spremenili v juho, ki smo ji dodali še malo ovčjega parmezana in jo tako naredili popolno. Zabavno je bilo začudenje nekaterih nad spremembo kopriv v špinačo, hahaha. Zares so ostale kar koprive, le tekstura in barva sta malo podobni špinači. Tako smo se zabavali še pozno v noč, razglabljali o hrani, malo reševali svet in se zadovoljni odpravili spat.

Naslednji dan se je moje kulinarično ustvarjanje nadaljevalo v trgovini COOLHOUSE, kjer sem pripravljal lignje v paradižnikovi omaki s fregolo. Če še ne veste – fregola so iz durum pšenice oblikovane kroglice, pražene v pečici, zato so tako različnih rumeno rjavih odtenkov. Zares so odlične in zanimive za razne načine uporabe in jih zelo priporočam.

 Za konec pa vam navkljub nizkim temperaturam ali pa ravno zato, z mislijo na lepše dni, želim en dober, lep sončen dan z ogretim žarom, na katerem se prav počasi peče tomahawk v ozadju pa šelestijo bambusi.

En zdrav dober tek vam želim!

In kakor smo obljubili - še pogled na mojstrsko opečen tomahawk 

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.