OBVESTILO

 
 
 
 
 
 

Košarica

 

0

Košarica je prazna.

 
 

Primožev blog - valentinovo

Primožev blog - valentinovo

09.02.2017

Bliža se tisti čas leta, ko si še ljubezenski skeptiki dovolijo, da jih prevzamejo čustva ter blišč in beda ljubezenskega praznika, ki mu pravimo valentinovo. Svet se obarva rdeče, kič pa nas na vsakem koraku opominja, da moramo nekoga ljubiti in mu izkazati pozornost, se predati čustvom, pa čeprav niso naša, ampak so nam vsiljena s strani marketinga. Prodajalci vrtnic na veliko služijo, saj, kako pa naj fant pred izbranim dekletom, ki ga je peljal na večerjo, zavrne ponujeno rožo za par evrov. In že smo pri večerji.

Tisti, ki me poznate, že veste, da smo v tem trenutku stopili na moj domač teren, saj sem človek, ki verjame, da gre ljubezen skozi želodec (slogan, ki sta si ga nerodno sposodila Novakova). In to do kosti iskreno. Zaradi tega se vsako leto enako kot otroci Božiča jaz razveselim valentinovega. Razveselim se navidezne, prave in vseh prihajajočih ljubezni. V tem pogledu sem popolnoma enak kot prej omenjeni marketing, čeprav verjetno z majhno razliko. Svojega produkta ne prodajam zato, da bi ugajal, niti ne zgolj za zaslužek (samo malo;)), sploh pa ne prodajam ničesar v kar 100% ne verjamem. Jaz prodajam ljubezen ali vsaj navdih zanjo. Sem kot ulični poet, ki vam za groš napiše pesem, slikar, ki za evro naslika najlepšo sliko. Jaz pa skuham večerjo. In v tem uživam. Uživam v interakciji z ljudmi, ko debatiramo, katera jed je primerna za tak svečan dan, ko ugotavljamo ali je bolj primeren jastog ali kos zares rdečega mesa, ko na drobno zrežem zelenjavo in jo surovo ponudim v okušanje, ko ljudje ugotavljajo, kako zares dobra je lahko hrana. Odprejo se brbončice, okusi oživijo, oči pa se pasejo na vsej tej silni lepoti, ki nastaja. Omamne vonjave se širijo po prostoru, v zraku je ljubezen. In to je bistvo valentinovega in razlog, zakaj se ga vedno znova tako veselim. Takšni dogodki nas, če smo nanje pravilno pripravljeni in jih ne vzamemo preveč resno, povezujejo in dvigajo kakovost našega življenja. Kajti prav ob dobrih druženjih se ljudje običajno sprostimo in pokažemo svojo svetlo stran, saj pozabimo na vsakodnevno rutino in obveznosti. Postanemo srečnejši. Seveda pa morate biti previdni pri izbiri, koga boste povabili na valentinovo večerjo. Nikar ne povabite še čisto sveže ljubezni, še manj nekoga na prvi zmenek. Kajti, če je večerja pravilno pripravljena, se pravi, da ima vse elemente potrebne za romantiko (glasba, peč na drva, dobro vino, odlična hrana, prijazno osebje) ste v položaju, ko se lahko zaljubite v čisto napačnega človeka, saj ste se pravzaprav zaljubili v samo valentinovo. Zato poslušajte moj iskreni nasvet; na večerjo peljite svojega dolgoletnega partnerja in recept za oživitev iskre je tu. Lahko pa romantično večerjo za ljubljeno osebo pripravite tudi kar doma. Če vam srce veli, povabite še prijatelje in se pred njimi šopirite s svojo ljubeznijo in kulinaričnimi spretnostmi. Ter tako postanite pridruženi član sekte, ki spoštuje in se veseli valentinovega. Nič ni narobe, prepustite se in uživajte, kajti prihaja ena boljših večerij!

Počasi vam bom razkrival, kaj bom letos jaz pripravil za valentinovo večerjo.

Pred kratkim mi je v roke prišel v vakum zapakiran zašiljen kos mesa iz Urugvaja. Na embalaži je pisalo: Black Angus, Uruguay, datum zakola in datum uporabnosti. Pisalo je tudi, da je to meso bottom sirloin in da je prekrit z lojem. A kateri kos mesa je to v slovenščini? Zdi se mi znan, podobnega je pekla tudi moja babica, a mi mu nismo rekli sirloin, tudi ne tri tip….Kako smo mu že pravili? Mmmmmm, ja, seveda, kaj pa drugega, šimbas je! Lepo uležan v vakumu, poln masti leži v mojih rokah. Razveselil sem se ga kot otrok in kljub snegu na vrtu zakuril ogenj s hrastovim lesom in ker imam zraven mizarsko delavnico, sem za aromo priložil še malo češnjevega lesa. Ko je ogenj ugasnil in se je naredila lepa žerjavica, sem na mrežo položil cel kos mesa, ga pokril s pokrovom ter počasi pekel in dimil. Ves čas pa sem pazil, da se meso slučajno ne bi črno zapeklo, kar se rado pripeti še tako velikim mojstrom žara. V tem nesrečnem primeru postane meso grenko in neokusno kljub nekaterim drugačnim prepričanjem. Zato sem ga pridno obračal in ga, če se je slučajno pojavil ogenj, umaknil. Po približno 10 minutah sem ocenil, da je meso dovolj odimljeno in sem ga odstavil z žara. Odnesel sem ga v kuhinjo, kje so me čakali že prej pripravljena zelenjava in krompir. Krompir sem prej le dobro očistil, ga prerezal na pol, skuhal v slanem kropu, nato pa opekel na oljčnem olju in mu tik pred koncem dodal še malo zelenjave, vse skupaj osolil ter začinil s timijanom. Zelenjavo sem stresel v lončen pekač in nanjo položil meso, ki sem ga šele sedaj dobro osolil in premazal z izvrstnim oljčnim oljem. Vse skupaj sem postavil v predogreto pečico na 160°C še za približno 15 minut. Moram priznati, da sem malo goljufal in s termometrom meril središčno temperaturo mesa in ko je le-ta dosegla 55°C, sem pladenj vzel iz pečice, ga prekril z alu folijo in pustil meso počivati 10 minut. V tem času so se sokovi umirili in ko sem pečenko razrezal, se iz nje ni cedila kri, temveč je bila lepo rožnato pečena. Seveda lahko meso po želji zapečete bolj ali manj, a navzgor ne presegajte temperature 60°C, navzdol pa ne pojdite pod 50°C, kajti v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da ali postrežete prepečeno ali pa surovo meso. Če bi bilo presurovo, potem lahko imate zares rdeče valentinovoJ. Seveda pa lahko ta kos mesa jeste tudi surov, a zorjenega (kot je v našem primeru) morate speči znotraj navedenih temperatur, da se stopi vsa maščoba. In verjemite, komur že boste postregli tako pripravljeno meso, ne bo ostal ravnodušen. To je enostavno poezija v ustih, ki bo razveselila tako vaše telo kot dušo. In valentinovo bo postal praznik, ki se ga boste od zdaj naprej veselili tudi vi.

Da pa ne bom stregel samo mesa, sem se odločil, da za predjed pripravim nežno škampovo juho in nadaljujem z raviolom, polnjenim z avokadom, potem šele pridem do mesa, zraven katerega bom postregel merlot Planeta, večerjo pa bom zaključil z jagodnim sorbetom in šampanjcem.

 Po tem receptu in v tem vrstnem redu bom letos pripravil svojo valentinovo večerjo in spet bom neskončno srečen, ker bom lahko razveseljeval meni ljube goste in prijatelje. Kdo ve, mogoče pa se tudi jaz ponovno zaljubim.

Pa dober tek vam želim!

 
 
 

Prijava na e-novice

 

S prijavo na e-novice boste obveščeni o novostih iz naše ponudbe.

    1. FIN TUN d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

SLEDITE NAM NA

SOCIALNIH OMREŽJIH

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.